Van Nul tot Nu: De eerste Heerlense Engelandvaarder

Gijsbrecht le Poole.© Archief Martin van der Weerden

Geschiedenisdocent Martin van der Weerden van het Bernardinuscollege in Heerlen schrijft de wekelijkse historische rubriek Van Nul tot Nu in VIA Heerlen. Deze wordt ook in de VIA-sectie op De Limburger Heerlen geplaatst.

Frank Benneker

Gijsbrecht le Poole hield het niet uit onder de Duitse bezetting. Via een avontuurlijke omweg bereikte hij Engeland, waar hij piloot werd.

VliegtuigfanaatToen de Tweede Wereldoorlog uitbrak woonde het gezin Le Poole in Welten aan de Pijnsweg 22. Vader Charles was chef Handelsbureau Staatsmijnen. De jongste zoon Gijs was een uitgesproken vliegtuigfan. Hij kon de Duitse bezetting niet verkroppen en sloop in 1942, op 17-jarige leeftijd, via België naar het onbezette deel van Frankrijk. Daar tekende hij voor het Franse Vreemdelingenlegioen. Na enkele dagen hield hij het daar voor gezien. Via omwegen kwam hij in Spanje, waar hij met een vals paspoort aanmonsterde op een schip dat hem naar de Nederlandse Antillen bracht. Via Canada bereikte hij Engeland, waar hij zich meteen aansloot bij de vliegdienst van de marine. Gijs deed dienst op vliegdekschepen op de Atlantische Oceaan. Hij vloog onder meer in Spitfires.

GevechtsvliegerIn de vier jaren na de oorlog is hij gevechtsvlieger in voormalig Nederlands Indië, tijdens de 'politionele acties'. Daar moest hij vaker gebruik maken van primitievere vliegtuigen dan hij in Engeland gewend was. Hij moest diep in de binnenlanden van Java en Sumatra luchtsteun verlenen aan de grondtroepen. Hij wist ook deze oorlog te overleven. Enkele andere Heerlenaren waren minder gelukkig en sneuvelden in onze voormalige kolonie o.a. Joep Franssen (1920 – 1947) en Jan van Galen (1927 – 1949). Gijs kwam met het troepentransportschip 'Johan van Oldenbarnevelt' in de zomer van 1949 weer terug in Nederland.

Gijs le Poole ging rechten studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden en werd uiteindelijk directeur van het Internationaal Bloembollenentrum. In 2013 overleed hij op 88-jarige leeftijd in Overveen.

Met dank aan Marcel Krutzen

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal