Zoe waor 't vreuger: Casa Paco

Paco Soriano van Casa Paco was in de jaren 70 en 80 een geliefde verschijning in Maastricht.© Familie Soriano

Paco (rechts) heeft samen met Theo Mulder enkele singles uitgebracht onder de naam Paco y Molinero, waaronder Es Holanda. © Archief familie Soriano

thumbnail: Paco Soriano van Casa Paco was in de jaren 70 en 80 een geliefde verschijning in Maastricht.
thumbnail: Paco (rechts) heeft samen met Theo Mulder enkele singles uitgebracht onder de naam Paco y Molinero, waaronder Es Holanda.

Het begint als een roman: Paco Soriano komt in 1964 vanuit Spanje naar Maastricht, belandt in het ziekenhuis waar Edith de Ley als secretaresse werkte en daar sprong een Spaans-Mestreechse vonk over tussen de twee. De liefde hield Paco in Maastricht.

Vivianne Rijnders

In de serie ‘Oude Maastrichtse zaken’ wil Edith graag haar mooie herinneringen delen. Paco werkte als ober op Château Neercanne, maar hij droomde van een eigen zaak. Die realiseerde hij in mei 1970 aan de Graanmarkt 3. Paco bestelde voor de opening 70 vaten bier. Volgens de vertegenwoordiger van de Amstel-brouwerij was dit te veel. Hij leverde er een aantal met de belofte om, als ze op waren, persoonlijk de overige vaten te komen bezorgen. Dat heeft hij geweten!

EntertainerCasa Paco werd een Spaans café, met veel handgeklap en Spaanse muziek die vaak van Paco zelf kwam. Paco stond op het buffet, zong en vertelde verhalen. Hij was een artiest, een entertainer. Mensen kwamen voor die sfeer, voor de vrolijkheid die er altijd heerste. De oude piano in de zaak moest dagelijks gestemd worden tijdens optredens van blues-pianist Memphis Slim en heeft het daarna dan ook begeven. Paco heeft samen met Theo Mulder enkele singles uitgebracht onder de naam Paco y Molinero, waaronder Es Holanda.

Het gezin Soriano woonde een aantal jaren boven de zaak. Twee van hun drie kinderen zijn daar geboren. Edith vond het een heerlijke tijd. Café ’t Knijpke was om de hoek, de Bonne Femme aan de overkant en het was in die tijd normaal om elkaar te helpen.

Tot in de kleine uurtjesPaco kon zijn gasten vaak niet laten gaan. Na sluitingstijd nam hij ze dan ook vaak mee naar boven waar de gezelligheid tot in de kleine uurtjes verder ging. Maar daar lagen wel drie jonge kinderen te slapen. Uiteindelijk is het gezin verhuisd, voor de broodnodige rust.

SamenEdith was en is een gezelligheidsmens, houdt van reuring maar is nooit een horeca-type geweest. Om af en toe bij te kunnen springen in de zaak moest ze in Utrecht haar horeca-diploma halen. Dat is gelukt, maar goed ook want Paco werd ziek en Edith probeerde zo goed mogelijk de zaak draaiende te houden. Collega’s en cafégasten van alle rangen en standen boden graag een helpende hand. Ook dit feit geeft de sfeer van het café goed weer. Samen lol maken en samen leed delen.

Johan CruijffOp één enkele ruzie na, die snel gesust was, is er nooit iets vervelends aan de Graanmarkt 3 gebeurd. Er kwamen zoveel gasten, zo’n gemêleerd publiek maar dat pakte zich prima. De bezoekers waren jong en oud, Spaans en niet Spaans, sjiek en minder sjiek en ook bekende mensen als Johan Cruijff en Paco Pena vonden de weg naar Casa Paco. Waarschijnlijk dankzij Paco zelf, die iedereen wist te raken met zijn passie en bevlogenheid.

SluitingIn 1980 ging de zaak dicht, na nog een tijdje verhuurd te zijn geweest. Paco bracht echter zo’n eigen sfeer in zijn café, zo uniek, dat kon niemand evenaren. De ziel was eruit. Paco Soriano wilde terug naar Spanje, terug naar zijn roots. Edith bleef met hun drie kinderen in Maastricht maar het onderlinge contact is altijd goed gebleven. In Spanje heeft Paco ook nog een zaak opgezet, maar zijn gezondheid, hij was dialyse-patiënt, bleef hem parten spelen. Tien jaar geleden is Paco in zijn vaderland overleden.

Spaanse rode draadEdith is tevreden over haar leven. Er is altijd een Spaanse rode draad geweest: toen Edith nog klein was, had haar vader al Spaanse les. Later is zij ook Spaans gaan leren en daarna, het heeft zo moeten zijn, ontmoette ze haar Spaanse man. Ook is ze al jaren lid van De Círculo Cervantes, een vereniging van liefhebbers van de taal, cultuur en geschiedenis van Spanje en Spaans-Amerika. Spaans en Mestreechs bloed gaan prima samen. Dat bleek des te meer uit het korte maar krachtige en onvergetelijke bestaan van Casa Paco.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal