Meer mogelijkheden huisvesting arbeidsmigranten in Weert

© ANP

De roep om goede huisvesting voor arbeidsmigranten wordt luider. Weert wil daaraan tegemoetkomen door de mogelijkheden te verruimen.

Leon Janssen

Er komen in Weert nieuwe mogelijkheden om arbeidsmigranten te huisvesten. Zo wordt huisvesting mogelijk in gebouwen als kazernes, kloosters en zorgcomplexen. Verder mogen er op agrarische bedrijven en bedrijventerreinen arbeidsmigranten gehuisvest worden.

Dat is althans wat het college van burgemeester en wethouders wil. De gemeenteraad zou dan eind van het jaar daarmee in moeten stemmen.

CijfersVolgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek verblijven in Weert momenteel 2100 arbeidsmigranten. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren toeneemt. Echter de huisvesting, waarvoor de werkgever verantwoordelijk is, vormt een groot probleem.

Om daaraan tegemoet te komen, wil de gemeente de mogelijkheden voor arbeidsmigranten die korte tijd (minder dan vier maanden) in Nederland verblijven verruimen. Daar wil het college wel maxima aan verbinden. In bestaande bebouwing zouden maximaal honderd arbeidsmigranten ondergebracht mogen worden en bij boerenbedrijven maximaal dertig. Die hoeven echter niet op dat bedrijf werkzaam te zijn.

WoningBij huisvesting (ook voor vrachtwagenchauffeurs) op bedrijventerreinen, wordt geen maximum genoemd. Daar gaat de voorkeur uit naar het ombouwen van bestaand vastgoed naar logiesverblijven.

Als arbeidsmigranten in een normale woning worden ondergebracht, zoals nu ook al is toegestaan, mogen dat er maximaal vijf zijn. Daaraan was tot nog toe geen maximum gekoppeld.

OverlastOm overlast zoals bij het HQ-terrein in Weert te voorkomen, stelt de gemeente eisen. Zo moet de huisvesting regelmatig gecontroleerd worden. Niet alleen op kwaliteit, maar ook op het gebied van beheer en goed werkgeverschap, stelt de gemeente. Daarbij moet de werkgever beschikken over een geldig certificaat, bijvoorbeeld van de Stichting Normering Flexwonen.

Arbeidsmigranten die langer dan vier maanden in Weert wonen, moeten zich in laten schrijven bij de gemeente. Bij huisvesting voor kortere duur moet een nachtregister bij worden gehouden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal