Eisen tot negen jaar cel voor poging bevrijding uit gevangenis

Print
Eisen tot negen jaar cel voor poging bevrijding uit gevangenis

Afbeelding: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag tegen negen mannen gevangenisstraffen van drie tot negen jaar geëist. De groep wordt ervan verdacht een bevrijdingspoging met een helikopter op touw te hebben gezet uit de gevangenis van Roermond.

De politie kreeg tijdig lucht van de zaak en wist de actie te verijdelen. Volgens het OM hebben de verdachten blijk gegeven van "een totaal gebrek aan respect voor de rechtsorde."

De man die wilde ontsnappen was Benaouf A., veroordeeld voor een liquidatie van een crimineel in Antwerpen.

Zware wapens
De verdachten beschikten over snelle (gestolen) auto’s en zware wapens. De politie greep op de dag van de voorgenomen ontsnapping, 11 oktober, op diverse plaatsen in. Na een wilde achtervolging werd een te voet vluchtende verdachte doodgeschoten in Roosteren.

Lees ook: Laatste verdachte heli-ontsnapping Roermond nu ook vast

Colombiaan
Voor het besturen van de gehuurde helikopter was een 54-jarige Colombiaan ingevlogen. De groep bestaat overwegend uit twintigers.

Eén verdachte, de 39-jarige Abdel L., meldde zich een week geleden bij de politie. Hij werd internationaal gezocht en was een vriend van Benaouf A. Het OM ziet hem als de leider van de bevrijdingsoperatie. Hij hoorde dan ook, evenals twee andere organisatoren, de hoogste straf tegen zich eisen.

Brutaliteit
De verdachten gingen "met schijnbaar gemak en brutaliteit" te werk, aldus het OM. Niemand, behalve de piloot, heeft iets willen verklaren dan wel spijt betuigd. "Dit doet vrezen voor de toekomst."

De rechtbank sluit het onderzoek pas later en doet uitspraak op 12 november.

Lees ook: Piloot heli-kaping 'was bereid te sterven voor zijn gezin'

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →