Max in Singapore: de veelbesproken 'NO' en Ferrari-sandwich

Verstappen in de sandwich tussen de Ferrari's van Vettel en Räikkönen.© EPA

Max Verstappen maakt zich weer op voor de nachtrace in Singapore, waar de Limburger nooit onbesproken bleef.

AD/Arjan Schouten

Singapore, bij elk bezoek zorgde Max Verstappen er wel voor een verhaal. Al toen hij er in 2015 debuteerde namens Toro Rosso. Zijn wagen bleef stilstaan bij de start, maar vanuit de pitstraat begon hij met een ronde achterstand aan een van zijn fijnste inhaalraces.

Dankzij een safety car, die op Marina Bay altijd wel een keertje opduikt, pikte hij achteraan weer in om zo de een na de ander voorbij te steken. Uit het niets dook hij gewoon dik in de punten, met een achtste plaats. Maar veel meer ging het na afloop over het verzoek van de teamleiding dat Verstappen had genegeerd.

InhaalraceVechtend om de zevende positie met Sergio Perez werd de Limburger na een paar pogingen verzocht aan de kant te gaan voor teamgenoot Carlos Sainz, die ook een inhaalrace reed. "NO!’’, reageerde Verstappen fel. Waarmee hij meteen duidelijk maakte dat hij geen tweede coureur wil spelen. "Max had gelijk", gaf teambaas Franz Tost uiteindelijk ook toe. "Carlos had Perez ook nooit ingehaald."

Die achtste plaats toen was een topresultaat. Een jaar later deed hij met een zesde plaats zelfs nog beter, maar toen baalde hij daar zelf vooral van. Reeds gepromoveerd naar de topauto van Red Bull Racing was Singapore een grote kans.

Gemiste kansGestart vanaf de tweede startrij (vierde) verloor hij echter veel posities vanwege een haperende koppeling. "Echt slecht, ik hoorde vlak voor de race al van de problemen. Kon er niets aan doen’’, verzuchtte hij bij Ziggo. Verstappen knokte zich nog terug naar een zesde plaats, maar met teammaat Daniel Ricciardo als tweede op het podium achter winnaar Nico Rosberg herkende hij de gemiste kans natuurlijk meteen. "Ik baal. Het had hier zoveel beter kunnen zijn.’"

Dat bleek wel een jaar later, toen hij na maanden van pech en ellende de weg omhoog vond na de zomer. Al sterk gekwalificeerd in Monza, pakte hij in Singapore vorig seizoen bijna z’n eerste poleposition in de RB13. Slechts 0,3 seconde was Sebastian Vettel sneller. Zondagavond staat Vettel rechts voor hem en Kimi Räikkönen in de andere Ferrari meteen achter hem, startend als vierde.

Ferrari-sandwichAls de lichten doven plaatst de lepe Fin zijn auto aan de binnenkant meteen naast die van Verstappen. Ruimte is er nauwelijks, omdat de Red Bull-coureur al begint in te sturen voor de eerste bocht en ook Vettel hem nog wat afknijpt. En zo komt Verstappen terecht in de Ferrari-sandwich, een fragment dat nog tot in de eeuwigheid in alle crashoverzichten van de Formule 1 op zal blijven duiken.

Vettel, Räikkönen, Verstappen, ze zijn allemaal meteen uit de race, waarna het grote zwartepieten begint. Bij Ferrari vinden ze natuurlijk allemaal dat ‘Mad Max’ de boosdoener is. Verstappen snapt vooral niet dat Vettel zoveel risico’s neemt. "Hij is nota bene verwikkeld in een wereldtitelstrijd met Hamilton, die als vijfde start…"

Race-incident"Ik denk niet dat dit een race-incident was. Ik deed niks fout, had een clean start, maar kon onmogelijk nog uit deze situatie komen", vervolgde Verstappen voor de camera’s, waar hij ook nog iets positiefs uit de crash wist te halen. "Gelukkig dat we allemaal uitvallen nu en niet dat ik weer de enige ben die de pijn voelt."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal