EU-parlement wil Hongarije zwaar op de strafbank

De Hongaarse premier Viktor Orban.© AFP

Een meerderheid van het Europees Parlement (448 voor, 197 tegen en 48 onthoudingen) is voor het activeren van de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije.

ANP

De ontwikkelingen in het voormalige Oostblokland vormen een "systemische bedreiging" voor de Europese waarden, vindt het parlement.UithollenHet stemde in met de conclusies van rapporteur Judith Sargentini (GroenLinks) dat de regering van premier Viktor Orban al sinds 2010 maatregelen treft die de rechtsstaat en democratie uithollen. Zo worden de onafhankelijke media en academische wereld beknot, hulporganisaties gedwarsboomd en onafhankelijke rechters vervangen door 'vriendjes' van de regering.StemrechtHet parlement roept nu de lidstaten op het zogenoemde artikel 7 van het EU-verdrag voor Hongarije in te roepen. Daardoor kan het land uiteindelijk het stemrecht in de ministerraden worden ontnomen, maar daarover moeten alle EU-regeringen het eens worden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal