‘Limburgse’ boeddha’s van Ger Eenens te zien in Amsterdam

Ger Eenens© Jeroen Kuit

Kunstverzamelaar Ger Eenens uit Horn leent zeventien (Boeddha)beelden uit zijn collectie uit aan de Nieuwe Kerk Amsterdam. Zaterdag 15 september opent de Dalai Lama de nieuwe expositie ‘Het leven van Boeddha, de weg naar nu’ in Amsterdam.

Kim Noach

Een van de topstukken uit de expositie is een thangka, een eeuwenoude rolschildering, uit de privécollectie van de Dalai Lama. De tentoonstelling is vanaf zondag 16 september open voor publiek.

VerguldVan de ruim zestig kunstwerken komen zeventien beelden uit de collectie van Eenens die verguld is dat hij deze bijdrage kan leveren. Hij schat dat hij in totaal circa dertig (Boeddha)beelden in zijn omvangrijke collectie heeft.

Dalai LamaEen bijzonder exemplaar, zo vertelt hij, is de uitgemergelde Boeddha Gautama. Een bronzen beeld uit 1890 dat uit Thailand komt. De Dalai Lama heeft dit beeld in een eerdere expositie gezien en bleef er zeker tien minuten lang doodstil voorstaan, zo herinnert Eenens het voorval. De Limburger was onder de indruk van de ontmoeting met de Dalai Lama en kijkt uit naar zaterdag als de mannen elkaar weer in Amsterdam tegenkomen op de VIP-opening van de expositie.

Jaren voorbereidingOp 26 januari 2019 verzorgt kunstkenner Eenens uit Horn tussen 2 en 3 uur een rondleiding ‘kijken door het oog van Ger Eenens’ langs (top)stukken uit de expositie. Ook werk van kunstenaars Ai Weiwei en Yoko Ono is in Amsterdam te zien. Het kostte de organisatie jaren van voorbereiding om deze tentoonstelling rond te krijgen. De ruim zestig kunstwerken, sommige eeuwenoud, zijn uit alle hoeken van de wereld bij elkaar gebracht. Het oudste object dat in Amsterdam te zien is, dateert uit de derde eeuw en het jongste uit 2018.

De moderne kunst betreft werken van de internationaal bekende kunstenaars Ai Weiwei, Yoko Ono, Tony Feher, Alicia Framis, Tatsuo Miyajima, Allan Kaprow, Rei Naito, Kohei Nawa, Michelangelo Pistoletto, Ugo Rondinone en Carolee Schneemann. Ook Nederlandse kunstenaars zijn vertegenwoordigd met werken van Salvador Breed en Koos Breukel.

De expositie ‘Het leven van Boeddha, de weg naar nu’ loopt tot en met 3 februari 2019. Meer informatie: www.nieuwekerk.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal