Operatie Hartslag woonoverlast Heerlen op stoom

Het complex in Heerlen waar de overlast vandaag kwam.© Luc Lodder

De harde totaalaanpak van woonoverlast bij de Saffierflat in Heerlen begint resultaat op te leveren. Meerdere plegers zijn verhuisd, al is de situatie nog niet genormaliseerd.

Siebrand Vos

De woonoverlast in en rond het appartementencomplex op de hoek met de Sittarderweg wordt aangepakt volgens de methodiek van Operatie Hartslag. Dat betekent zero tolerance voor overtredingen en asociaal gedrag. Daarbij krijgen plegers indien nodig (geestelijke) zorg en begeleiding. Ook worden verdere maatregelen genomen voor een veilige woonomgeving.

PlegersDe grootste overlastplegers zijn in kaart gebracht. Een rapportage van waarnemend burgemeester Roemer leert dat één bewoner na een grote politieactie met onbekende bestemming is vertrokken. Een ander verhuisde uit zichzelf. Voor twee overlastplegers is vervangende huisvesting gevonden. Zij worden daar in de gaten gehouden om te voorkomen dat het opnieuw misgaat. Een ander is na sluiting van zijn woning verhuisd naar een instelling voor beschermd wonen. Deze man was volgens Roemer niet opgewassen tegen criminelen die gebruikmaakten van zijn appartement en had zorg nodig.

De burgemeester meldt dat er op dit moment nog vier mensen wonen die in wisselende mate overlast veroorzaken. Voor twee van hen wordt ingezet op verhuizing. Een ander wordt door de reclassering en Schoon GMS begeleid om zijn gedrag te veranderen.

VoorrangOok bezoekers van de Saffierflat zorgen ervoor dat er nog regelmatig meldingen binnenkomen. Deze worden door de meldkamer met voorrang behandeld. Begin augustus heeft de gemeente een camera geplaatst. De eigenaar van het complex heeft camera’s geplaatst op het binnenterrein en bij de ingang.

De situatie rond het appartementencomplex is in de beleving van omwonenden en goedwillende bewoners jarenlang bar en boos geweest. Mensen voelden zich niet gehoord en zagen geen verbetering. De supermarkt aan de overkant had de handen vol aan bewoners en legde tal van winkelverboden op. De nieuwe coalitie heeft daarop van woonoverlast een speerpunt gemaakt.

Tijdens de tweede grote bewonersbijeenkomst, eind augustus, kreeg Roemer van bewoners en omwonenden te horen dat zij inmiddels meer rust ervaren en zich veiliger voelen. Toch komen er met name aan de kant van de Saffierstraat nog meldingen binnen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal