Buurt Annadal Maastricht is overlast feestende studenten beu

© Google Streetview

De uitbreiding van Guesthouse Annadal met 217 kamers stuit op protest. Omwonenden vrezen dat het ten koste gaat van hun leefklimaat. Er wordt in hun ogen te weinig gedaan aan de geluidsoverlast.

Pascale Thewissen

Feestende studenten op de balkons van de voormalige zusterflat. Op vrijdagavond 7 september was het weer zo ver, schrijven de omwonenden van het complex aan de Brouwersweg in Maastricht in hun bezwaarschrift tegen de verdere uitbreiding van de Annadalcampus.

Volgens de buurtbewoners is het de voorbije jaren telkens niet gelukt om de overlast te beperken. "Reeds vaker zijn hier gesprekken over geweest tussen buurtbewoners en de universiteit. Steeds weer opnieuw wordt er beterschap beloofd. Gemaakte afspraken worden echter niet of onvoldoende nagekomen.”

StudentenIn een deel van het voormalige Annadal-ziekenhuis zijn voornamelijk buitenlandse uitwisselingsstudenten gehuisvest. Op dit moment telt de campus ruim zevenhonderd bedden: 590 van de Universiteit Maastricht en nog eens 125 van woningcorporatie Studenten Huisvesting (SSH) uit Utrecht. Het is de bedoeling dat er later deze maand nog eens negentig kamers bijkomen.

De verbouwing van de voormalige verpleegstersflat moest in ongeveer negen weken worden gerealiseerd. Bij de ingebruikname was nog niet alles klaar. Zo moesten studenten van de lagere verdiepingen naar de hogere etages om te douchen. Als gevolg van de haast die achter het project zat, werd er ook doorgewerkt in de weekenden. Ook dat tot ongenoegen van de buurtbewoners die werden opgezadeld met de overlast. Het UM zegt dat in een reactie te betreuren en wijst erop dat het aantal klachten vóór de uitbreiding van de campus juist gedaald was.

ContainerflatDe bouw van de extra kamers was nodig om het tekort aan betaalbare studentenhuisvesting op te vangen. De maandhuur bedraagt tussen de 345 tot 395 euro inclusief servicekosten. Daarnaast heeft Maastricht Housing plannen voor een containerflat voor studenten op het braakliggend terrein bij het MUMC+. De netto huurprijs moet daar 250 tot 300 euro bedragen. Omdat de procedures de nodige tijd vergen, is het plan doorgeschoven. Er liggen varianten voor 80 of 160 stapelbare units. Eén van de varianten is van Rendiz, een sociale onderneming die statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpt. De knoop wordt later dit jaar doorgehakt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal