7, 8 en 10 jaar cel voor woningovervallers in Limburg en Noord-Brabant

© iStock

Drie Helmonders krijgen zeven, acht en tien jaar cel voor woningovervallen in Helmond, Deurne, Son en Breugel en Well. Bij een van de overvallen deden de mannen zich voor als agenten.

ED/Dominique Elshout

In Helmond bonden ze een oudere bewoonster en haar poetshulp met tiewraps aan hun stoel en gingen ze er met ruim 22.000 euro vandoor. In Son en Breugel werd een 83-jarige man 's nachts overvallen. De man kreeg klappen en schoppen en moest geld aanwijzen.

ZaklampenIn Well stonden ze 's nachts ineens naast het bed van een bejaard koppel. Ze schenen met zaklampen, zeiden dat ze van de politie waren en dwongen de ouderen een bankpas en pincode af te geven. Met die code zouden ze de bankpas blokkeren, maar in plaats daarvan gingen ze er die nacht mee pinnen: 1250 euro. In Deurne werd een man van 74 's nachts het mes op de keel gezet. "We snijden je kop eraf." Ze namen vervolgens een klok, een bankpas, geld en een horloge mee.

Angelo L. (36), Jos H. (43) en Jozef L. (58) uit Helmond pleegden gewelddadige woningovervallen waarvoor ze woensdag door de rechtbank in Den Bosch zijn veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk acht, tien en zeven jaar.

TelefoonkabelIn Well sneden de overvallers na de overval de telefoonkabel door, zodat de politie niet gewaarschuwd kon worden. "Verwerpelijk", vindt de rechtbank. Dat ze zich in Well ook voordeden als agent schaadt de reputatie van de politie, en weegt ook mee.

Uit het vonnis blijkt dat de verdachten het de politie niet al te moeilijk maakten. Op een regenpijp in Son zat dna van H. In Well werd een telefoon van H. aangetroffen en ook zijn bril, die was achtergebleven nadat hij op de vlucht was gevallen. Angelo L. werd herkend door een neef nadat Opsporing Verzocht aandacht had besteed aan de Helmondse overval. Onderling spraken de verdachten over de overvallen in afgetapte telefoongesprekken.

VogelsDe rechtbank rekent het de mannen zwaar aan dat ze geweld tegen oudere, kwetsbare mensen hebben gebruikt.

Angelo L. kreeg ook zes maanden cel voor het stelen van vogels, drie maanden voor het weghalen van een ladderlift en zes maanden voor Marktplaats-oplichting. Voor dat laatste moet Joseph L. ook zes maanden zitten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal