'Het moet een plek worden waar mensen samenkomen'

Print
'Het moet een plek worden waar mensen samenkomen'

Keent Onderneemt: v.l.n.r. Nini Bos, Corné Lenders, Alaa Alybuzbashi (Syrische bakker), Judy Tangande (voorzitter wijkraad) en Yvonne Vaes. De dochter van Alaa Alybuzbashi (geheel rechts) is een van de eerste gasten van De Ontmoeting. Afbeelding: renÉ corten

Weert - Keent Onderneemt. Een groep inwoners van de Weerter wijk Keent wil buurtbewoners samenbrengen en van elkaars talenten laten profiteren. De agenda loopt al danig vol.

Het koffiezetapparaat is splinternieuw en de werking ervan nog een klein mysterie. Echter, de kleurrijke inrichting van de ruimte die de werkgroep Keent Onderneemt in wijkgebouw Keenterhart aan het Sint Josefskerkplein in Weert tot haar beschikking heeft gekregen, doet al vertrouwd aan. Vrijdag gaat hun initiatief officieel van start.

Iets doen met hun talent
Even terug. Tijdens het Groot Keent Overleg met allerlei instanties kwam ruim een jaar geleden het idee op om een ontmoetingspunt op te zetten in de wijk. Daar zouden allerlei activiteiten opgezet kunnen worden voor kinderen en bewoners. "Er lopen in de wijk een heleboel mensen rond met allerlei talenten waar ze niks mee doen, omdat ze geen werk hebben", zegt Yvonne Vaes, directrice van basisschool Het Dal in Keent en een van de initiatiefnemers. "Bijvoorbeeld mensen die afgekeurd zijn, inburgeren of vanwege privéomstandigheden niet kúnnen werken. Een aantal van hen wil echter wel graag iets doen met hun talent. Bij ons op school bijvoorbeeld kookt een groep Marokkaanse moeders voor de jaarlijkse verbroederingsmaaltijd. Nou, met Keent Onderneemt willen we die mensen de kans bieden hun talent in te zetten. voor de andere wijkbewoners."

Na een bezoek aan een soortgelijk project van de Stichting Ik Wil in Eindhoven, werd besloten in Keent een trefpunt in te richten onder de vlag van de wijkraad Keent. Welzijnsorganisatie Punt Welzijn stelde daarop een ruimte beschikbaar in wijkgebouw Keenterhart.

Verbinden
"In De Ontmoeting willen we wijkbewoners met elkaar verbinden", zegt Corné Lenders van Keent Onderneemt. "Het moet een plek worden waar mensen samenkomen, al dan niet om deel te nemen aan een activiteit. Zo hebben we een bijvoorbeeld een Syrische bakker die heel goed taarten kan maken. Via een workshop kan hij dat andere wijkbewoners leren. En zo zijn er tal van mogelijkheden."

"Samen met de bibliotheek geven we bijvoorbeeld Nederlandse les en gaan we huiswerkbegeleiding doen en komt er een workshop gezonde voeding", somt Nini Bos op. "Daarbij zetten we een creatieve workshops op zoals schilderen, bloemschikken en mozaïek en willen we een kids club en schoolontbijt organiseren. Spreekuren zijn er van humanitas en de wijkverpleegkundige. Eigenlijk zit ons programma al boordevol en moeten we er de rem op gaan zetten."

Trefpunt De Ontmoeting wordt vrijdag om 12.30 uur officieel geopend. Er is verder vanaf 12.00 uur een 'aanschuiflunch' en er zijn diverse workshops.