Steven Kruijswijk krijgt optater in zware Vuelta-rit

© ANP

Dinsdag was hij de morele winnaar, maar woensdag moest Steven Kruijswijk zijn voorlopige podiumplek in de Vuelta weer uit handen geven. De kopman van Lotto-Jumbo kende een zwak moment op de slotklim naar Balcón de Bizkaia en verloor tijd op onder anderen klassementsleider Simon Yates. De lastige rit werd een prooi voor de Canadese vroege vluchter Michael Woods.

ED/David Hessing

En zo werd de imposante tijdrit van Kruijswijk, die daarmee dinsdag tijd won op al zijn concurrenten, woensdag weer tenietgedaan op de slotklim. De Nederlander moest toestaan dat Enric Mas en Miguel Angel López hem passeerden in het klassement en zakte zo naar de vijfde plek. Nog altijd niet kansloos voor het podium, hoewel de rit van vandaag weinig hoop biedt.Hoog"Het tempo lag zo hoog aan het begin van de slotklim, op een gegeven moment kon ik niet meer volgen", sprak Kruijswijk na de finish. "Mij was verteld dat het aan het einde wat zou afvlakken, maar dat was niet het geval. Ik kon daardoor mijn ritme niet meer vasthouden."

De etappe werd gekleurd door een omvangrijke kopgroep, die op de eerste klim van de dag ontstond. Twee renners trokken met een concreet doel ten aanval. Bauke Mollema en Thomas De Gendt, vermoedelijk de twee strijdlustigste renners van deze Ronde van Spanje, wisten dat onderweg veel bergpunten te verdienen waren en maakten jacht op de bolletjestrui van de kwakkelende Luis Ángel Maté. De Gendt sprokkelde net wat fanatieker dan Mollema de punten bijeen, en start morgen als nieuwe bergkoning.PresentNaast Mollema en De Gendt, waren onder anderen Vincenzo Nibali, Rafal Majka, Ilnoer Zakarin en voormalig rodetruidrager Jesús Herrada present in de grote kopgroep. De 26 vluchters fietsten een maximale voorsprong van ruim acht minuten bij elkaar. Toen schoot de bescheiden Baskische ploeg Euskadi in het peloton de Mitchelton-Scott-knechten van leider Yates te hulp, en zakte de voorsprong vlot. Het verschil aan de voet van de slotklim was echter nog altijd vier minuten. Voldoende om de klassementsmannen voor te blijven, zo bleek. Woods reed in de slotkilometers weg bij de overgebleven vluchters en boekte de grootste overwinning uit zijn loopbaan. Achter hem moest de sterk opkomende Belg Dylan Teuns genoegen nemen met de tweede plaats.

Een aantal minuten hierachter, bij het uitgedunde peloton, vielen op de slotklim één voor één renners uit de top 10 van het algemeen klassement weg. Ion Izagirre, Thibaut Pinot en Nairo Quintana konden geen van allen het tempo volgen van Simon Yates' tweelingbroer en ploegmaat Adam. Kruijswijk gaf aanvankelijk geen krimp, maar kwam in de slotkilometers de man met de hamer tegen. De Nederlander verloor een minuut en zakte naar plek vijf in het klassement.Donderdag staat er een vlakke etappe op het programma en kunnen de grote mannen even op adem komen. Vrijdag wordt er weer geklommen, met finish boven op de Col de la Rabassa.