Btw-tarief stuwt prijs van taxirit omhoog

© Archief De Limburger

De taxitarieven rijzen in 2019 de pan uit. De maximumprijzen voor het start-, kilometer- en wachttarief stijgen bijna 6 procent, blijkt uit een nieuwe regeling van het ministerie van Infrastructuur.

Edwin van der AA

De btw-verhoging is de grootste boosdoener. Volgend jaar stijgt het maximum starttarief voor een personenauto tot vier personen van 3,02 euro naar 3,19 euro en het kilometertarief loopt op van 2,22 euro naar 2,35 euro. Ook de prijzen van taxibusjes gaan flink omhoog. Een taxi een uur laten wachten, kost straks 44 euro.

OnbetaalbaarTaxichauffeurs zien de bui al hangen. "Er is te veel concurrentie en als een taxirit weer duurder wordt, krijgen we nog minder klanten”, reageert Ishfaq Hussain bij Rotterdam Centraal. "Zo worden we voor veel mensen onbetaalbaar.”

Gemiddeld komt de tariefstijging van taxi’s in 2019 uit op 5,75 procent. Ter vergelijking: in 2018 gingen de prijzen gemiddeld met 1,2 procent omhoog en in 2017 slechts met 0,4 procent. Het wachttarief is de afgelopen vier jaar het meest opgelopen, met ruim 3 euro per uur.

Btw-verhogingDe belangrijkste reden dat taxitarieven nu zo sterk stijgen, is de aankomende verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Daaronder vallen ook ritten voor personenvervoer. De door het ministerie in de regeling vastgestelde maxima gelden niet voor contractvervoer en een rit waarbij vooraf een prijsafspraak is gemaakt.

Zonder de btw-verhoging zou de stijging van het taxitarief volgend jaar bijna 3 procent zijn geweest; nog steeds meer dan de afgelopen jaren. Het gaat economisch erg goed, waardoor de lonen en prijzen flink oplopen. Dat wordt gelijk doorberekend aan de klant.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal