Hitlergroet kost voetballers uit Duitse grensplaats de kop

Print
Hitlergroet kost voetballers uit Duitse grensplaats de kop

De omstreden elftalfoto van het tweede elftal van SC 1920 Myhl. Afbeelding: Facebook/Bild

Zeven amateurvoetballers uit het Duitse Wassenberg, vlak over de grens bij Vlodrop, zijn door hun club geroyeerd na het brengen van de Hitlergroet. Ze riskeren met hun actie zelfs een gevangenisstraf.

De spelers van het tweede elftal van SC 1920 Myhl gingen afgelopen zondag in de fout toen ze poseerden in hun nieuwe shirts.

Kebabzaak
Op verzoek van hun sponsor Engin Arslan, een Turks-Duitse eigenaar van een kebabzaak, brachten ze ‘voor de grap’ de Hitlergroet. De foto stond slechts een paar minuten op Facebook, maar dat was genoeg om een rel te veroorzaken.

Bij de club zagen ze er de humor namelijk niet van in. Het bestuur distantieerde zich onmiddellijk van de actie en liet de zeven zondaars weten dat ze niet langer welkom zijn. "Ook als het een mogelijkerwijs een kwajongensstreek was", zegt voorzitter Marc Winkens in de Aachener Zeitung. "In onze tijd moet je nadenken bij wat je doet."

Satire
Winkens verwijst daarmee naar recente gebeurtenissen in Chemnitz, waar protesten tegen de multiculturele samenleving onlangs uit de hand liepen. Maar juist dat vormde voor Arslan de aanleiding voor zijn actie die hij zelf ‘satire’ noemt.

Onder zijn omstreden elftalfoto had hij als bijschrift gezet #wirsindnochmehr (wij zijn nog meer) gezet. Een verwijzing naar het #wirsindmehr-intiatief op social media tegen het rechtse gedachtengoed in Duitsland.

Gevangenisstraf
Van Satire willen ze bij SC 1920 Myhl echter niets weten. Ook de sponsor, die zelf alleen terug wil komen als de spelers weer worden aangenomen, is er persona non grata. "De shirts met de opdruk van zijn zaak zijn al in vuilniszakken gestopt", aldus Winkens, die niet van plan is om de voetballers een tweede kans te geven.

Voor de spelers kan de affaire ook nog grotere gevolgen hebben. Omdat het brengen van de Hitlergroet in Duitsland verboden is riskeren ze een boete en zelfs een gevangenisstraf. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje