Grote staking Ryanair op 28 september

© EPA

Het Nederlandse cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Ryanair staakt op 28 september. Ook de bemanning uit België, Spanje, Portugal en Italië legt dan het werk neer, hebben Europese vakbonden in Brussel besloten. Het zou gaan om de "grootste staking uit de geschiedenis van Ryanair".

ANP

Ryanair gaf al aan te verwachten dat de meerderheid van het cabinepersoneel gewoon doorwerkt tijdens de staking, zoals bij eerdere werkonderbrekingen ook gebeurde. De Ierse budgetluchtvaartmaatschappij denkt dat uiteindelijk "een klein aantal vluchten", moet worden geannuleerd. In Nederland heeft Ryanair zo'n tachtig medewerkers. Daarvan is driekwart lid van de vakbond.

Beter caoPersoneel van Ryanair voert al enige tijd actie voor betere werkomstandigheden. Zo eisen ze dat de Ierse budgetluchtvaartmaatschappij personeel onder het lokale recht laat vallen in plaats van onder Iers recht. Ook krijgt het cabinepersoneel alleen betaald voor de uren die in het vliegtuig worden gemaakt. Ook gedwongen overplaatsingen zijn het personeel tegen het zere been.

Eerder deze week legden de Duitse piloten het werk neer. Dat gebeurde de afgelopen maanden ook in onder meer Ierland en Nederland. Cabinepersoneel in België, Spanje, Italië en Portugal staakte ook al eerder.