Grote staking Ryanair op 28 september

Print
Grote staking Ryanair op 28 september

Afbeelding: EPA

Het Nederlandse cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Ryanair staakt op 28 september. Ook de bemanning uit België, Spanje, Portugal en Italië legt dan het werk neer, hebben Europese vakbonden in Brussel besloten. Het zou gaan om de "grootste staking uit de geschiedenis van Ryanair".

Ryanair gaf al aan te verwachten dat de meerderheid van het cabinepersoneel gewoon doorwerkt tijdens de staking, zoals bij eerdere werkonderbrekingen ook gebeurde. De Ierse budgetluchtvaartmaatschappij denkt dat uiteindelijk "een klein aantal vluchten", moet worden geannuleerd. In Nederland heeft Ryanair zo'n tachtig medewerkers. Daarvan is driekwart lid van de vakbond.

Beter cao
Personeel van Ryanair voert al enige tijd actie voor betere werkomstandigheden. Zo eisen ze dat de Ierse budgetluchtvaartmaatschappij personeel onder het lokale recht laat vallen in plaats van onder Iers recht. Ook krijgt het cabinepersoneel alleen betaald voor de uren die in het vliegtuig worden gemaakt. Ook gedwongen overplaatsingen zijn het personeel tegen het zere been.

Eerder deze week legden de Duitse piloten het werk neer. Dat gebeurde de afgelopen maanden ook in onder meer Ierland en Nederland. Cabinepersoneel in België, Spanje, Italië en Portugal staakte ook al eerder.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen