Recept: Smeuïge cake met appels van Limburgse bodem

Print

Afbeelding: Studio Philippi

De appeloogst in de Limburgse boomgaarden is in volle gang. Met de verse oogst bakken we een nostalgische appelcake. De appelvulling houdt de cake smeuïg vanbinnen, een heerlijk contrast met de krokante korst.

Nostalgische appelcake

Voor 4 personen 

Bereiding: 25 minuten
Oven: 1 uur en 15 minuten

Ingrediënten
- 200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 225 gram suiker
- 3 eieren
- 200 gram bloem
- 50 ml yoghurt
- 2 handappels
- 1 theelepel kaneel

Nodig:
- Keukenmachine of mixer met gardes
- Ingevette cakevorm van 25 cm lang

Bereiding
Klop in de keukenmachine of met de mixer of de boter met 200 gram suiker en wat zout zacht. Klop een voor een de eieren erdoor. Zeef de bloem boven de kom en mix tot een glad beslag. Mix er tot slot de yoghurt door. Schil de appels, snijd ze in schijfjes en schep om met de laatste 25 gram suiker en de kaneel. Laat 15 minuten staan. 

Verwarm de oven voor tot 160 ºC. Schep het beslag in de vorm en strijk glad. Steek de appelschijfjes in de lengte naast elkaar in het beslag. Bak de appelcake in de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur en 15 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake 15 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm voorzichtig en laat de cake op een rooster verder afkoelen. Snijd de cake in dikke plakken.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi