Onderzoek wijst uit: enorme brand Panningen aangestoken

Print
Onderzoek wijst uit: enorme brand Panningen aangestoken

Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Panningen - De grote brand die vorige week een bedrijfsverzamelgebouw in Panningen volledig in de as legde, is aangestoken.

Tot die conclusie komen twee externe onderzoeksbureaus, I-Tek in Veghel en Stekelenburg Schade Onderzoek Bureau in Breda, en privé-detective John Vullers uit Roermond op basis van eigen (sporen)onderzoek ter plekke en het bekijken van bewakingsbeelden.

De politie meldde meteen dat de oorzaak niet meer te achterhalen  is, maar daar legden de tien gedupeerden zich niet bij neer. Hans Verbugt is één van hen. Zijn autosportbedrijf ging in vlammen op. "Ik werd al meteen door brandweermensen geattendeerd op verdachte feiten. Ik kon er niet mee leven dat de politie niets meer deed aan onderzoek.”

Brandstichting
En dus schakelde Verbugt John Vullers in. Samen met de twee externe bureaus  deed Vullers afgelopen maandag ter plekke onderzoek. Een dag later deelden de drie partijen elkaars bevindingen en kwamen tot één conclusie: brandstichting. 

Vullers wil geen details geven. De twee bureaus bevestigen dat ze in opdracht van gedupeerden nader onderzoek hebben verricht, maar geven verder geen informatie. Vullers: "Ik heb al gesproken met de politie. We gaan niet met modder gooien over hun handelwijze. Ik zet onze bevindingen op papier zal ze aan de politie overhandigen.”

Meer dan miljoen
Luc Verkoelen is eigenaar van het bedrijfsverzamelgebouw, maar verwijst voor commentaar naar Nobert Panken van Satin Vastgoed in Panningen. Panken bevestigt de gang van zaken. Hij zegt dat verzekeringsmaatschappijen de schade nog in kaart brengen. "Maar met een miljoen kom je er niet”, schat Panken.

Hij verwacht dat de politie actie onderneemt en op zoek gaat naar daders. "De onderste steen moet boven.” Volgens Panken hebben de meeste bedrijven inmiddels elders in onderdak gevonden, uitgezonderd het Snijcentrum Zuid-Nederland.

Ongelukkig
De politie geeft toe dat ongelukkig is gecommuniceerd. Prioriteit had blussen, vanwege "economische en maatschappelijke belangen. Panningen en omgeving wilden we niet dagen in de rook hebben. En het industrieterrein moest snel bereikbaar worden. Het opsporingsbelang kwam zo op de tweede plaats,” aldus een woordvoerder.

Hij benadrukt dat er nog onderzoek loopt. Gedupeerden en  getuigen worden gehoord;  bewakingsbeelden bekeken. Over de oorzaak is volgens hem dan ook nog niets te zeggen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje