'Het functioneringsgesprek gaat verdwijnen'

Print
'Het functioneringsgesprek gaat verdwijnen'

Afbeelding: iStock

Functioneringsgesprek is verleden tijd. Achmea, een van de grootste werkgevers van ons land, schaft op 31 december het traditionele beoordelingssysteem af.

De jaarlijkse beoordelingsgesprekken van medewerkers kosten werkgevers minstens een miljard euro per jaar. Bovendien leveren de gesprekken heel veel frustraties op bij managers en werknemers.

Dat zegt arbeidspsycholoog Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij kwam na een zevenjarige studie tot de conclusie dat er veel meer na- dan voordelen aan functioneringsgesprekken kleven. Wawoe begrijpt heel goed waarom verzekeraar Achmea, met circa 12.000 werknemers, heeft besloten om per 1 januari 2019 te stoppen met het ‘beoordelingscircus’.

Niet eerlijk
Wawoe vindt het beoordelingsproces sowieso niet eerlijk: "Het blijkt dat als je één persoon laat beoordelen door verschillende mensen, de beoordelingen flink uit elkaar liggen.” Mannen, zo ontdekte Wawoe, worden over het algemeen beter beoordeeld dan vrouwen: "En mensen met een grotere mond krijgen ook een betere beoordeling. Een beoordeling zegt vaak meer over de beoordelaar dan over de beoordeelde.”

Het afschaffen van het beoordelingssysteem mag van daadkracht getuigen, er ontstaat wel een probleem: bij Achmea is er binnenkort geen verband meer tussen beoordeling en beloning. Iedere medewerker ontvangt jaarlijks dezelfde groeistap tot het maximum in de salarisschaal is bereikt. Ook als iemand niet zo goed presteert.

Geen traan
Egmond Borgdorff, directeur hr-beleid en arbeidsmarkt, denkt dat het Achmea-personeel geen traan zal laten om het verdwijnen van het beoordelingsgesprek. "Mensen in onze kennisorganisatie worden meer gemotiveerd als ze meer autonomie krijgen en weten wat hun toegevoegde waarde is”, zegt hij. Bedrijven als ING en Eneco gingen Achmea voor.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen