Duizenden mensen zonder stroom door Florence

© AFP

Zeker 88.000 huishoudens in de Amerikaanse staat North Carolina zitten zonder stroom vanwege orkaan Florence. De orkaan is nog niet aan land gekomen, dat gebeurt waarschijnlijk vrijdagochtend.

ANP

Grote delen van North- en South Carolina hebben al wel te maken met uitlopers van Florence. In de kustgebieden zijn al veel straten overstroomd door hevige regenval en doordat het stijgende water in de zee ervoor zorgt dat rivieren overstromen. Het water gaat alleen nog maar verder stijgen, als de orkaan dichterbij komt.

Categorie 1Enkele uren voordat Florence aan land komt, is de orkaan afgezwakt tot categorie 1. Het Nationale Orkaancentrum (NHC) van de Verenigde Staten laat echter weten dat het daardoor niet minder gevaarlijk wordt. De overstromingen en regenval worden niet minder doordat de windkracht afneemt, zegt het NHC.

Nog ongeveer tien miljoen mensen bevinden zich in gevaarlijk gebied "Als je nog niet weg bent, doe dat dan nu, het is je laatste kans'', waarschuwde Roy Cooper, de gouverneur van North Carolina. "Je brengt niet alleen je eigen leven in gevaar, maar ook dat van hulpverleners die je moeten redden."

In North Carolina valt tussen vrijdag en zaterdag evenveel regen als normaal in acht maanden, ongeveer een meter. Verwacht wordt dat de orkaan langzaam over North- en South Carolina trekt en pas zondag de staten verlaat. Op dat moment is de windkracht al flink afgenomen. In het weekend blijft het wel veel regenen in de getroffen staten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal