1958 – 2018, zestig jaar ouderenzorg door Beek & Bos

Thijs van den Schoor is inmiddels 20 jaar directeur van zorgcentrum Beek & Bos.© VIA Leudal

Zorgcentrum Beek & Bos in Heythuysen bestaat 60 jaar. Het bereiken van deze mijlpaal wordt in etappes gevierd met bewoners, medewerkers, vrijwilligers en buren.

Vera Feltges

“In vergelijking met onze bewoners zijn we nog een jonkie, maar die 60 jaar staan voor een periode waarin er veel gebeurd en veranderd is”, vertelt Thijs van den Schoor, die inmiddels al 20 jaar directeur is van het zorgcentrum.

Beek & Bos toen en nu

Het was op een woensdagavond in augustus 1958 dat burgemeester Geurts van Heythuysen met de voorzittershamer het startsignaal gaf van de oprichting van Bejaardenoord Beek en Bos. Het ‘generalaatshuis’ van de zusters Franciscanessen (het huidige Sint Charles) werd verbouwd en in mei 1960 zegende de toenmalige bisschop van Roermond, Mgr. Moors, het bejaardenoord in.

Thijs van den Schoor: “De bewoners van toen waren nog redelijk vitale 65-plussers. Er waren erbij die om 6.00 uur ’s ochtends gewekt werden omdat ze asperges gingen steken. Het waren in alle opzichten compleet andere tijden. Het grootste verschil met toen is de zwaarte van de zorg. We zijn van bejaardenoord, naar bejaardenhuis, verzorgingshuis en nu naar een zorgcentrum veranderd waar we steeds meer verpleeghuiszorg bieden. Vroeger hadden we ooit één bewoner met een rolstoel terwijl nu een groot deel van onze bewoners een rolstoel gebruikt. Een ander groot verschil is het aantal medewerkers. Door de veranderende zorgvraag werken we met veel meer medewerkers. Die trend zet ook vandaag de dag nog door. We zijn dan ook heel blij met de extra middelen voor de verpleeghuiszorg die de minister beschikbaar stelt. Om die reden zijn we nu volop nieuwe verzorgenden en verpleegkundigen aan het werven. Die net als wij een passie voor goede zorg hebben.”

Steeds meer bewoners met dementie

“Een ander groot verschil is de toename van het aantal mensen met dementie. Het is de verwachting dat dit de komende decennia verdubbelt. Wij hebben om die reden een aantal appartementen verbouwd tot ‘Hoeskamers’. Hier verblijven kleine groepjes bewoners samen met een medewerker en vrijwilliger. Al onze medewerkers zijn opgeleid om zo goed mogelijk om te gaan met mensen met dementie. De appartementen die hierdoor zijn verdwenen, worden op dit moment weer aangebouwd aan de voorzijde van ons gebouw. Als alles volgens plan verloopt zijn deze nog voor het einde van het jaar klaar”, gaat Thijs van den Schoor verder. “Zodat we wederom plaats hebben voor zo’n 100 bewoners.”

Feest voor iedereen

“We hebben er voor gekozen om ons 60-jarig jubileum met iedereen die betrokken is bij Beek & Bos te vieren. In juni hebben we met onze vrijwilligers al een boottocht gemaakt. Op 20 september organiseren we een feestelijke middag voor onze bewoners. Zij krijgen van Beek & Bos een ‘Beleeftelevisie’, dit is een interactieve televisie waarmee we met de bewoners allerlei spellen kunnen doen. Als verrassing komt Beppie Kraft optreden en is er een koffietafel. We bestaan niet alleen 60 jaar, maar hebben ook weer het Prezo Gouden Keurmerk in de Zorg behaald. Burgemeester Arno Verhoeven komt ons dit keurmerk die middag uitreiken. We zijn er trots op dat we al ruim 10 jaar dit predicaat mogen voeren en met recht kunnen zeggen dat we zorg met een gouden randje leveren."

Onze medewerkers hebben we uitgenodigd voor een feestavond in Beachclub Degreez op 5 oktober. Maar ook aan de vrijwilligers van Tafeltje-dek-je, de mensen van het Huiskamerproject, de mantelzorgers en onze buren wordt gedacht. Wie jarig is trakteert!”, besluit een enthousiaste Thijs van den Schoor.

Open dag

Op zaterdag 22 september organiseert Beek & Bos een open dag. Van 14.00 tot 17.00 is iedereen welkom.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal