Een kunstzinnig bubbelbad van twintig miljoen euro

© Reuters/Denis Balibouse

© ONUART/Agusti Torres

© iStock

© Reuters/Denis Balibouse

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Brendan van den Beuken, video- en fotoredacteur van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Brendan van den Beuken

Het beeld op de foto boven is vervormd, het ziet er allemaal een beetje bol uit. De fotograaf kon waarschijnlijk niet verder achteruit en heeft een fisheye-lens gebruikt om de hele ruimte in beeld te krijgen. Door het gebruik van zo’n lens krijg je wel vervorming in het beeld.MensenrechtenraadHet is druk in de enorme ruimte, bijna alle stoelen zijn bezet door mensen uit verschillende landen. Dat zie je aan de landennamen op de bordjes. Op de een na achterste rij staan bordjes met de afkorting HCDH. Dat staat voor Haut-Commissariat des Nations Unies aux Droits de l’Homme. Vrij vertaald: Hoge commissaris van de mensenrechten. De foto is gemaakt in de vaste conferentiezaal van de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève, Zwitserland.

Voor de renovatie in 2008 stond deze zaal bekend als ‘Room XX’, maar nu is de officiële naam: The Human Rights and Alliance of Civilizations Room. Wat natuurlijk opvalt, is het plafond van deze vergaderzaal. Wat zie je nu eigenlijk? Van een afstand lijkt het op een foto van de aarde genomen vanuit de ruimte, maar als je het beeld omdraait, lijkt het op een borrelend bubbelbad met allerlei kleuren.

De overspanning van het plafond is gigantisch, kijk maar naar de dames op het balkon. Het is een kunstwerk van 1500 m2, in 2008 gemaakt door de Spaanse kunstenaar Miquel Barceló. Simpel gezegd bestaat het kunstwerk uit heel veel lagen verf die tegen het plafond zijn gespoten. Doordat de natte verf weer langzaam omlaag valt ontstaat een reliëf (stalactieten) als in een druipsteengrot.

Het was geen makkelijke klus, met twintig man, onder wie laboranten, bouwkundig ingenieurs en restaurateurs, is hier dertien maanden aan gewerkt. De kosten voor het realiseren van het kunstwerk waren bijna twintig miljoen euro en zijn betaald door een particuliere Spaanse stichting.HeelalHet werk is zo groot dat je het vanuit de zaal niet in een keer kunt overzien. Je moet rondlopen en daardoor bekijk je het werk telkens vanuit een andere hoek. En dan zie je het bijzondere van dit werk: het is telkens anders van kleur. Een mooi symbolisch detail is dat de verf kleurpigmenten bevat, die vanuit alle uithoeken van de wereld zijn verzameld. Het lijkt me wel indrukwekkend om in een van de 754 stoelen te zitten, te praten over mensenrechten en te kijken naar dit ‘heelal’. Hopelijk breekt niet een van deze stalactieten af.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal