Orkaan Florence verwoest alles op haar pad

Print
Orkaan Florence verwoest alles op haar pad

Afbeelding: AP

Orkaan Florence is met vernietigende kracht North Carolina binnengetrokken. Elektriciteit valt uit en alles dat niet nagelvast zit en wind vangt verdwijnt.

Op sociale media verschijnen filmpjes die de kracht van Florence laten zien. De overkapping van een benzinestation werd omver geblazen alsof het speelgoed is. 

De categorie 1-orkaan geselt het kustgebied met rukwinden tot 145 kilometer per uur. Er valt zoveel regen dat rivieren buiten de oevers treden. "Het is een levensbedreigende situatie", zegt Ken Graham van het Amerikaanse Orkaan Centrum. In New Bern zijn 150 mensen ingesloten door het water. Zij hebben het advies gekregen om naar de zolder van hun huizen te gaan tot er hulp komt. 

Zwaar beschadigd
Het water kan in sommige delen 3,4 meter hoog komen door de enorme regenval - er gaat 1 meter regen vallen - en het opgestuwde water van de oceaan. De regen kan dagenlang aanhouden. "Dit gaat op de Nederlandse watersnoodramp van 1953 lijken", zegt Gerard ter Wee, een Nederlander die in North Carolina woont. Hij vreest dat zijn tweede huis langs de kust zwaar beschadigd raakt. "Daar wordt de zware regenval later verwacht. Internet is overal al uitgevallen."

Er zitten al 377.000 huishoudens zonder stroom. Mogelijk komen 3 miljoen mensen in het donker te zitten. Bijna alle elektriciteitskabels lopen bovengronds en de palen knappen als luciferhoutjes. 

10 tot 20 miljard
De orkaan is sterk afgezwakt, maar meteorologen beschouwen het als een van de zwaarste stormen die North Carolina ooit heeft getroffen. De materiële schade gaat 10 tot 20 miljard dollar bedragen, denken deskundigen.

Honderdduizenden mensen zijn geëvacueerd, 1.500 vluchten zijn geannuleerd en het openbare leven is geheel tot stilstand gekomen.