Pony Funny onterecht door euthanasie om het leven gebracht

Print
Pony Funny onterecht door euthanasie om het leven gebracht

Afbeelding: iStock

Hoensbroek - Dwergpony Funny is vorig jaar onterecht door euthanasie om het leven gebracht in een wei in Hoensbroek.

Zijn eigenaar Mattie van Bijnen is onder druk gezet door de dierenpolitie en Dierenbescherming om het dier af te staan. Hij moest ook de rekening van het beslissende spuitje en het ruimen van het dier betalen.

Van Bijnen is in hoger beroep gegaan en heeft van de hoogste rechter gelijk gekregen. De agent en inspecteur van de Dierenbescherming hadden moeten overleggen met de vaste dierenarts die Funny behandelde, vindt de rechter.

Verwaarloosd
"De pony was inderdaad ziek en werd behandeld met antibiotica. Op een dag werd ik gebeld door de inspectie met de mededeling dat de pony moest worden afgemaakt, omdat hij niet meer at. Volgens mijn eigen dierenarts ging het echter juist een stuk beter en was euthanasie niet nodig", zegt Van Bijnen.

Volgens het proces verbaal heeft de eigenaar het dier aan de Wingerdweg verwaarloosd. De door de inspectie ingeschakelde dierenarts meldde: "Deze pony is tegen de dertig jaar en stervende. Het dier kan bijna zonder hulp niet meer opstaan. Ik adviseer het dier snel te euthanaseren omdat behandeling niet meer mogelijk is en het dier lijdt."

Blij
Van Bijnen ging onder protest akkoord met euthanasie. Hij is blij dat de rechter hem nu in het gelijk stelt. Hij krijgt een deel van de kosten vergoed, waaronder die voor euthanasie (231 euro).

"Maar de pony krijg ik er niet mee terug. Hij was dik 25 jaar en ik had nog zeker tien jaar plezier van hem kunnen hebben. We spanden hem soms voor een klein karretje met kleine kinderen erin."

Gehecht
Van Bijnen heeft na lang nadenken besloten een nieuwe pony te nemen .Zijn advocaat Wesley Houben zegt dat Van Bijnen bijna twintig jaar al zijn ziel en zaligheid in de verzorging van de pony heeft gelegd. "Hij was er erg aan gehecht. De rechtszaak was voor hem een principiële kwestie."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje