Brutale ratten teisteren woonwijk in Weert

Print
Brutale ratten teisteren woonwijk in Weert

Afbeelding: iStock

In de Weerter wijk Moesel heerst een nieuwe rattenplaag. Deze keer teisteren zwarte ratten de buurt, zes jaar geleden betrof het een plaag van bruine ratten.

Bewoners van de wijk Moesel kampen in toenemende mate met overlast door zwarte ratten. Het aantal meldingen bij de gemeente vanuit de wijk laat een forse toename zien: van 26 meldingen vorig jaar naar 35 dit jaar. Het bestrijden van de zwarte ratten is uitbesteed aan het bedrijf Renewi en is volgens een gemeentewoordvoerder nog volop bezig.

"In het hele gebied van de wijk Moesel worden lokdozen en vallen geplaatst om de ratten te vangen, in kisten en dozen verpakt zodat kinderen en huisdieren er niet aan kunnen”, vertelt de gemeentewoordvoerder.

Vangkooien
Zes jaar geleden kampten de Weerter wijken Keent en Moesel ook al met een rattenplaag maar toen betrof het de bruine rat die makkelijker te bestrijden is. Deze bruine ratten of rioolratten zorgden in de zomer van 2012 voor maar liefst 125 overlastklachten. De gemeente heeft toen ook vangkooien geplaatst waardoor het probleem enkele maanden later over was. Toen vermoedde de gemeente dat werkzaamheden aan het riool in de Goudriaanstraat in de wijk Moesel de overlast had veroorzaakt.

De zwarte rat komt doorgaans voor in agrarische gebieden en is moeilijker te bestrijden omdat het dier minder snel toehapt bij vergiftigd lokaas. "Melden bij de gemeente kan altijd, maar bewoners kunnen er zelf ook wat aan doen”, laat de gemeentewoordvoerder weten. "Door afval- en voedselresten in de bakken te deponeren en niet op straat te gooien.”

Een aantal getroffen bewoners geeft echter aan zelf al de nodige maatregelen te hebben getroffen. Kieren en gaten zijn dichtgestopt en de garage staat vol vallen.

Brutaler
De overlast die vorige zomer al begon, lijkt volgens bewoners van kwaad tot erger te gaan, zoals het aantal meldingen bij de gemeente ook laat zien. "Ze worden steeds brutaler en laten zich niet meer wegjagen”, zegt een bewoner van de Saksen Weimar­straat. Samen vingen de verontruste bewoners van Moesel al tientallen grote en kleinere ratten in hun tuinen en garages.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje