Miljoenennota gelekt: forse economische groei

Print
Miljoenennota gelekt: forse economische groei

Het koffertje met daarin de rijksbegroting en miljoenennota in de Tweede Kamer op Prinsjesdag. Afbeelding: ANP

Het kabinet rekent op een forse economische groei volgend jaar: 2,6 procent. Dat is ietsje meer dan waar afgelopen zomer nog rekening mee werd gehouden. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet.

Het optimisme is opvallend, omdat minister Wopke Hoekstra van Financiën in het voorwoord van de Miljoenennota ook waarschuwt dat de economie wel eens een klap kan krijgen door de aanstaande Brexit en dreigende handelsoorlogen.

Begrotingsoverschot
Het kabinet houdt in de plannen voor 2019 meer geld: het begrotingsoverschot komt uit op één procent. De overheidsschuld daalt tot net onder de vijftig procent ten opzichte van wat we met zijn allen verdienen.

Dat betekent dat we ruim voldoende aan de Europese begrotingsregels. Premier Mark Rutte vertelde vrijdagmiddag dat het nodig is om een buffer op te bouwen nu het economisch goed gaat. "We moeten het dak repareren als de zon schijnt."

De werkloosheid daalt volgend jaar verder naar 320.000 personen. 

Koopkracht 
De afgelopen dagen lekte er al het nodige uit van de Prinsjesdagstukken. De koopkrachtstijging wordt anderhalf procent. Dat komt met name door een aanpassing van het belastingstelsel. Door een verlaging van de belastingschijven betalen de meeste Nederlanders straks minder inkomstenbelasting. 

Daar staat tegenover dat het lage btw-tarief stijgt van zeven naar negen procent waardoor de boodschappen duurder worden. ook stijgt ieders energierekening en gaat de premie voor de zorgverzekering omhoog. Desondanks houdt 96 procent van de mensen volgend jaar meer geld over dan dit jaar, belooft het kabinet.

Uitgaven
Hoewel de economie fors groeit, stijgen de uitgaven van het kabinet ook flink. Er gaat fors meer geld naar onderwijs, defensie, veiligheid en infrastructuur. In het voorwoord van de Miljoenennota waarschuwt Hoekstra dan ook dat het kabinet ‘er nog niet is’. "De overheidsschuld is nog aanzienlijk hoger dan voor de crisis. Ook het houdbaarheidstekort blijft een aandachtspunt voor het kabinet."