Wèntjerdruim Sittard: grote twijfels en verwarring

Wèntjerdruim in Sittard.© Annemiek Mommers

Sittard, december en Wèntjerdruim; heilige drie-eenheid. Maar de komende editie van het traditionele winterfestijn in de binnenstad zaait vooral verwarring. Hoofdoorzaak: financiën.

Laurens Schellen

Met nog minder dan drie maanden te gaan tot aan de startdatum - vrijdag 14 december - is twijfel, verwarring en onduidelijkheid ontstaan over de invulling van Wèntjerdruim.

Sterker, ook het budget voor het traditionele kerst- en winterevenement in het centrum van Sittard staat nog verre van vast.

OnduidelijkheidOpvallend is ook dat gemeente en centrummanagement (CMS) naar elkaar wijzen voor wat betreft de (hoofd)organisatie van het festijn, dat volgens de evenementenkalender tot 6 januari duurt. "Om eerlijk te zijn: wij weten het zelf ook niet", zegt Ellen Housmans van het CMS op de vraag hoe Wèntjerdruim er dit jaar uit komt te zien.

"We hebben de gemeente al herhaalde malen om duidelijkheid gevraagd. De tijd dringt, maar we hebben nog altijd niets gehoord." Housmans beklemtoont dat de gemeente de organisatie van het evenement enkele jaren geleden heeft overgenomen van het CMS. "Voordien deden we dat inderdaad zelf. Sinds de overname zorgen we wel nog voor een deel van het programma. Maar aanvullend."

OndernemersfeestjeHet stadsbestuur blijkt daar echter heel anders over te denken. "De organisatie is eerst en vooral in handen van het CMS. De gemeente is daarbij niet meer dan volgend, wij haken aan. Logisch, want het evenement is bedoeld om de koopstroom in het winkel- en horecahart van Sittard te stimuleren. In die zin kun je dus primair spreken van een ondernemersfeestje", stelt gemeentewoordvoerder Maarten de Kever.

Dat neemt niet weg dat het stadsbestuur de financiering van het festijn tot nog toe goeddeels voor zijn rekening heeft genomen. De voorbije edities ging het telkens om circa een ton, zo bevestigt de woordvoerder. Maar met het oog op de financiële noodsituatie waarin de gemeente verkeert, wordt die bijdrage nu noodgedwongen teruggeschroefd. "Hoeveel er uiteindelijk overblijft, weten we nog niet", zegt De Kever. Niettemin benadrukt hij dat een ‘optimale invulling’ het streven is.

SchaatsbaanHoe dan ook is de kans groot dat Wèntjerdruim het dit jaar zal moeten stellen zonder overdekte schaatsbaan, een van de trekpleisters. Exploitanten in de branche weten te melden dat Sittard de traditionele ijspiste heeft geschrapt wegens geldgebrek. De attractie vergt een investering van circa zeventig mille, zo blijkt uit informatie die De Limburger heeft opgevraagd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal