Pepijn Baneke voorgedragen als lijsttrekker GroenLinks

© ANP

Oud-wethouder van Mook en Middelaar Pepijn Baneke wordt, als het aan het partijbestuur ligt, de lijsttrekker van GroenLinks bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Dat heeft de partij vrijdag bekendgemaakt.

Jule Peeters

Baneke was wethouder van 2014 tot aan de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Zijn portefeuille omvatte onder meer duurzaamheid, economie en mobiliteit.

TeleurstellingSinds het recente vertrek van Carla Brugman, die wethouder is geworden in Venray, is Andy Rossel uit Kerkrade de huidige fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten. Hij staat op de derde plaats van de concept kandidatenlijst. Een teleurstelling, geeft hij toe. Rossel had zich gekandideerd voor het lijsttrekkerschap.

Historische uitslagGroenLinks heeft nu 2 van de 47 zetels in Provinciale Staten en hoopt, gezien de winst bij de laatste Kamer- en gemeenteraadsverkiezingen op meer zetels. "GroenLinks zet in op een historische uitslag”, schrijft het bestuur in een persbericht. Rossel gaat er daarom vanuit dat hij wel op een verkiesbare plek staat en terugkeert in de Staten.

Thea Jetten uit Arcen staat op de tweede plaats. Zij werkt bij natuurorganisatie IVN. De vierde plaats is weggelegd Odin Westen uit Heerlen, voorzitter van COC Limburg. Op 6 oktober zullen de leden van GroenLinks de kandidatenlijst officieel vaststellen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal