CDA: dwing bestuurders huizen te bouwen

© AD

Er moet een regeringscommissaris komen die gemeenten en provincies kan dwingen om extra huizen te bouwen, vindt regeringspartij CDA. "Er kan en moet meer gebeuren" dan verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren van coalitiepartner D66 voorlopig voor elkaar krijgt, zegt CDA-leider Sybrand Buma tegen RTL Nieuws.

ANP

Buma wijst erop dat het woningtekort al nijpend is en voorlopig alleen maar groeit. Het kabinet wil dat er tot 2025 700.000 extra huizen worden gebouwd, maar daar zit nog geen schot in. Volgens de CDA-leider zitten gemeenten, provincies en het Rijk elkaar dwars, waardoor er niets van de grond komt.

OptredenDat komt vicepremier Ollongren op kritiek van haar coalitiegenoot te staan. "Het gaat niet snel genoeg en de minister kan nooit alle gesprekken zelf voeren", aldus Buma. Hij wil daarom dat een regeringscommissaris "namens de minister" gaat optreden en gaat "zorgen dat de partijen bij elkaar komen".

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal