Weer weggewaaide dakpannen: 'Het lijkt soms wel oorlog'

© Ermindo Armino

© Ermindo Armino

thumbnail:
thumbnail:

Voor de derde keer in een half jaar tijd zijn pannen van een dak gewaaid door een overvliegend vliegtuig dat landde op Maastricht Aachen Airport. De wervelwind die de pannen eraf waaide werd ditmaal veroorzaakt door een passagiersvliegtuig van Corendon, dat rond half drie zaterdagmiddag de landing inzette in Beek. Bij de andere incidenten was een, veel zwaardere, Boeing 777 betrokken.

Benti Banach

Het getroffen huis staat in Geverik, waar de bewoners Lou en Susan Wanten nu tegen een stuk dak zonder pannen aankijken en een hoeveelheid scherven op de binnenplaats. Het had weinig gescheeld of er waren gewonden gevallen. "Ik stond met een aantal gasten in de wei. Daarna zouden we naar de binnenplaats gaan voor koffie. Opeens kwam er een vliegtuig recht over ons heen. Daarna hoorde ik het geruis van het vliegtuig en toen 'rrrrrits', hoorde ik de pannen van het dak schuiven. Alsof ze er met een kurkentrekkerbeweging zijn afgetrokken. Als het tien minuten later was geweest, zouden mijn vijftien gasten door rondvliegende pannen zijn geraakt", vertelt Lou Wanten.

'Ze komen het maar oplossen'Op zijn binnenplaats is het gat op zolder te zien, waar het zwarte plastic door naar buiten komt. Ook op andere plekken van het dak zijn enkele pannen weggewaaid.

Hij belde de marechausse van het vliegveld, die na twintig minuten poolshoogte kwam nemen en vervolgens een dakdekkersbedrijf inschakelde. Wanten: "Ik heb al zo vaak de klachtenlijn gebeld. Ze komen het maar oplossen, ik raak de pannen niet aan. Ik ben er helemaal klaar mee", zegt hij over de kapotte pannen op de binnenplaats.

"We zijn niet tegen vliegen of het vliegveld", zegt Susan Wanten, "we wisten dat er een vliegveld lag toen we hier vijfentwintig jaar geleden kwamen wonen. Maar nu, met die vrachtvliegtuigen lijkt het soms wel oorlog, zo veel lawaai produceren ze. En het stinkt naar kerosine, er is heel veel stof." Het dakpannenincident van zaterdag is echter het eerste met een lichter passagiersvliegtuig.

PolitiekIn mei zijn er circa tien pannen van een dak gewaaid aan het Weerterbroekplantsoen in Meerssen. Begin september gebeurde hetzelfde in Ulestraten. In beide gevallen zijn er vragen gesteld door de politiek.

Vliegveld Maastricht Aachen Airport heeft nog niet gereageerd op het incident.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal