VVV maakt het te spannend in Doetinchem

In de tweede helft maakte aanvoerder Danny Post de 2-0.© ANP

VVV heeft uit bij De Graafschap laten zien waartoe de ploeg in de steropstelling in staat is. Met Penny Mlapa en met name Tino Susic in de basis was VVV veel te sterk voor de Superboeren: 1-2. Danny Post en Susic scoorden.

Hans Straus

In de 88ste minuut scoorde Delano Burgzorg nog voor de thuisploeg en viel de bal na een hoge voorzet nog een keer op de paal. Sidderen dus voor VVV in de slotfase, terwijl dat gezien het veel betere spel van de Venlonaren - zeker in de eerste helft - niet nodig was geweest.

Twee doelpunten voor VenloEen basisopstelling met Tino Susic, Penny Mlapa, Jay-Roy Grot en Johnatan Opoku; VVV-trainer Maurice Steijn had gekozen voor een uiterst aanvallend strijdplan voor het duel met De Graafschap. En dat betaalde zich al in de zesde minuut uit. Jay-Roy Grot bediende Tino Susic op maat en de Bosniër rondde heel beheerst af. 0-1 voor VVV en een passende beloning voor de durf van Steijn. De Venlonaren waren op De Vijverberg heer en meeste voor de pauze. Dat bleek na 30 minuten duidelijk toen debutant Penny Mlapa zijn ploegmakker Danny Post vond en de gasten op 0-2 voor kwamen. Een superieur VVV aan de hand van Tino Susic die enkele fraaie staaltjes van zijn techniek liet zien.

Tweede helftNa rust kwam De Graafschap na een dubbele wissel meer opzetten. VVV vond het best. De ploeg beperkte zich tot - gevaarlijk - counteren al hadden Grot en Mlapa, voor het eerst samen voorin, duidelijk afstemmingsproblemen. De thuisploeg zette daar bitter weinig tegenover. Veel balbezit, maar weinig vernuft. Aanvallend bleken de Superboeren lang tandeloos. In de 63ste minuut bracht Steijn Peter van Ooijen voor Grot. Iets meer controle moet Steijn gedacht hebben en dat is bij een 0-2 voorsprong geen gekke gedachte. Al moet gezegd dat De Graafschap veel ijver toonde, maar niet echt planmatig te werk ging tegen de geroutineerde defensie van VVV. Hoge ballen, afstandsschoten; ze konden Lars Unnerstall en co niet verontrusten.

In de 75ste minuut kon Steijn Mlapa rustig wisselen voor Patrick Joosten. De Duitse Togolees was met een assist waardevol en toonde aan een belofte te zijn voor meer fraais. De boomlange aanvaller kan goed koppen en heel hard schieten. De eredivisie is gewaarschuwd.

In de slotfase scoorde Delano Burgzorg nog voor De Graafschap 1-2, maar dat was te laat om nog echt voor een gelijksel te kunnen gaan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal