'Schade door orkaan Florence loopt in de miljarden'

Een satellietfoto van NASA brengt de omvang van orkaan Florence boven de Atlantische oceaan scherp in beeld.© AD/EPA

Door de orkaan Florence zijn grote delen van de zuidoostkust van de VS onder water komen te staan. Chuck Watson, een rampendeskundige van een onderzoeksinstituut in Georgia, zei dat de schade zou kunnen oplopen tot ongeveer 20 miljard dollar (ruim 17 miljard euro).

ANP

Door de orkaan zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen. Het Witte Huis liet weten dat president Donald Trump heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van federaal overheidsgeld voor enkele getroffen districten. De president wil het gebied komende week bezoeken.

Orkaan en regenHet passeren van Florence ging gepaard met zware regenval. Rivieren traden buiten hun oevers en tal van velden met landbouwgewassen moeten als verloren worden beschouwd. Larry Wooten, voorzitter van het bureau voor landbouw in North Carolina zei dat de helft van de tabaksplanten in North Carolina nog in het veld stond en "in principe is verwoest, weggeblazen".

Geen stroomVerder kwamen ongeveer 1 miljoen mensen in North Carolina, South Carolina, Georgia en Virginia zonder stroom te zitten. Bovendien moest door wateroverlast de Interstate 95, de snelweg die loopt van Maine naar Florida, worden gesloten. In North Carolina hadden ongeveer 20.000 mensen hun toevlucht gezocht in opvangcentra en in South Carolina 70.000.

SnelheidFlorence bereikte donderdag op zee windsnelheden tot ruim 190 kilometer per uur. Nadat het oog van de orkaan vrijdag het vaste land had bereikt, nam de wind in kracht af. Het Nationaal Orkaancentrum in de VS meldde dat Florence zaterdag aan het eind van de middag (Nederlandse tijd) windsnelheden tot 75 kilometer haalde. Het oog van de orkaan bevond zich op dat moment tientallen kilometers ten westen van Myrtle Beach in South Carolina. Weerkundigen zeiden dat Florence zich langzaam in westelijke richting bewoog.

Lees ook: Orkaan Florence verwoest alles op haar pad

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal