Zangeres Anneke Grönloh (76) overleden

Print
Zangeres Anneke Grönloh (76) overleden

Afbeelding: ANP

In haar woonplaats in Frankrijk is zangeres Anneke Grönloh overleden. Ze was 76 jaar.

Volgens haar management was ze de bestverkopende zangeres in Nederland. Haar grootste hits waren Brandend Zand en Paradiso. Wereldwijd verkocht ze 30 miljoen platen.

Veel succes
Grönloh (geboren in 1942 in Nederlands-Indië) had ook veel succes in Duitsland. In de jaren zeventig legde ze zich vooral toe op luisterliedjes en jazz. Vaak trad ze op in Indonesië. 

Anneke Grönloh woonde ook enige tijd in Heijen. Ze won in 1959 haar eerste platencontract in Cabaret der onbekenden, een destijds bekende talentenjacht. 

Eurovisie Songfestival
In 1964 deed ze mee aan het Eurovisie Songfestival, met het liedje Jij bent mijn leven. In de jaren zeventig legde ze zich vooral toe op luisterliedjes en jazz. Ook speelde ze in de Sleeswijk Revue, en in de theaterprogramma's van Ramses Shaffy, Rudi Carrell en cabaretgroep Purper.

Op maatschappelijk gebied maakte Grönloh zich druk over het taboe rond aids. Ze gaf een aantal benefietconcerten om de ziekte onder de aandacht te brengen. Het maakte haar net als Willeke Alberti en de Zangeres zonder Naam geliefd bij homo's.

Zuurstofapparaat
In 2016 kreeg de zangeres twee longembolieën en sindsdien was ze afhankelijk van een zuurstofapparaat. Halverwege vorig jaar besloot ze te stoppen met haar carrière en nam ze afscheid van haar publiek.

De zangeres was officier in de Orde van Oranje-Nassau. President Megawati Sukarnoputri benoemde haar tot Cultureel Ambassadrice van Indonesië. Het besloten afscheid zal plaatsvinden in familiekring in Frankrijk. Later volgt een herdenking in Nederland.