Onderzoek naar vrouw die zichzelf in brand stak bij Laurentius

De spoedeisende hulp in Roermond was tijdelijk onbruikbaar nadat een patiënte zichzelf in brand had gestoken. © John Peters

Onderzoek moet uitwijzen hoe het kon gebeuren dat een patiënte zich zaterdagochtend in brand stak op de afdeling spoedeisende hulp van het Laurentius Ziekenhuis.

Remco Koumans

Hulpdiensten rukten zaterdagochtend massaal uit naar het ziekenhuis toen bleek dat een jonge vrouw zich rond kwart over elf op een kamer op de afdeling spoedeisende hulp in brand had gestoken.

Ernstige brandwondenHoewel het vuur snel kon worden gedoofd, liep de vrouw ernstige brandwonden op en moest ze met een traumahelikopter naar een brandwondencentrum worden vervoerd.

Twee andere patiënten die op de spoedeisende hulp aanwezig waren, raakten niet gewond door het incident maar werden wel naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Overige aanwezigen werden elders in het ziekenhuis opgevangen.

InspectieHet Laurentius Ziekenhuis kon nog niet verder ingaan op de vraag waarom de vrouw in het ziekenhuis was en op welke manier ze zichzelf in brand heeft gestoken.

"Die vragen maken onderdeel uit van een eigen intern onderzoek. Daarnaast hebben we het incident ook gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg die zich erover zullen buigen", zo laat een woordvoerster van het ziekenhuis weten. "Uiteindelijk moet daaruit blijken wat er precies is gebeurd en wie wat heeft gedaan en op welk moment."

ToestandDoor de brand zag het ziekenhuis zich genoodzaakt korte tijd elders in het gebouw een tijdelijke spoedeisende hulp in te richten. ’s Avonds rond elf uur was de rookschade verwijderd en kon de reguliere Eerste Hulp weer open. De naastgelegen huisartsenpost en de bovengelegen operatiekamers konden snel na het voorval weer gebruikt worden.

Omdat de patiënte is overgebracht naar een brandwondencentrum kon het Laurentius Ziekenhuis geen verdere mededelingen doen over haar actuele gezondheidstoestand. "Op dit moment is ze geen patiënt meer in ons ziekenhuis, en daarnaast zou daar in het kader van de privacy niets over gezegd mogen worden", aldus de woordvoerster.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal