Boer mag van rechter vakantiewoningen bouwen ondanks protest buren

© iStock

De boer die aan de Strucht in Schin op Geul zes vakantiewoningen aan zijn boerenbedrijf wil toevoegen, mag doorgaan met het verder ontwikkelen van zijn plan. De voorzieningenrechter heeft het verzoek van twee buren van de boer om een voorlopige voorziening afgewezen.

Jeroen Geerts

De buren hadden de gemeente Valkenburg aan de Geul gedaagd omdat die eerder dit jaar een omgevingsvergunning had afgegeven voor de vakantiewoningen.

FabelVolgens de buren zouden de plannen in strijd zijn met eerdere bestemmingsplannen. Maar daar maakte de rechter korte metten mee. De boer mag in principe zes vakantiewoningen en een gedeelte kampeerterrein aan zijn agrarische bedrijf toevoegen.

Het argument van de buren dat de boer dat niet zou mogen omdat hij dan meer grondoppervlak aan de nevenactiviteit zou besteden dan aan zijn hoofdactiviteit, werd naar het rijk der fabelen verwezen. Sterker nog: de boer zou in principe een nog groter oppervlak van zijn terrein aan recreatieve doelen mogen besteden.

InkijkDe buren probeerden hun bezwaren ook nog te onderstrepen door te wijzen op privacy-overwegingen. De zes vakantiewoningen zijn in twee bouwlagen gepland. Die op de eerste verdieping zouden uitkijken in de tuin van de buren.

De rechter oordeelde op basis van de bouwtekening echter dat twee van de drie woningen sowieso aan de andere kant van het pand hun uitkijk hebben. De zesde woning grenst inderdaad aan de erfafscheiding. Er is echter geen sprake van inkijk, omdat er aan de kant van de buren alleen een vluchtroute is ingetekend.

De rechter tekende evenwel aan dat de kleine buitenruimte ook echt niet als balkon gebruikt mag worden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal