Man belaagde personeel met mes uit frustratie over zorg partner

Foto ter illustratie.© iStock

Bij een zorgcentrum in Horn belaagde een man in juni personeel met een mes. Nu is duidelijk waarom: zijn partner werd volgens hem niet goed verzorgd en verschoond.

Jos Emonts

Voor de 62-jarige M. van N. uit Roggel stond het 9 juni vast: zijn dementerende vriendin moest en zou met hem mee naar huis.

Frustratie over de naar zijn mening vaak slechte zorg voor zijn partner in Hornerheide was de aanleiding voor zijn geweldsuitbarsting. Dat zegt zijn advocaat Frank Dronkers.

ZakmesVan N. heeft die dag een medewerkster van Care Village Hornerheide in Horn, een voorziening voor dementerende ouderen van Proteion, met een zakmes aangevallen en haar en een collega mishandeld en bedreigd. Justitie verdenkt hem van poging tot doodslag. De verdachte zit al vanaf 9 juni in de cel. Hij staat dinsdag voor de rechtbank.

Op de bewuste junidag zou Van N. zijn vriendin weer onverzorgd en niet verschoond hebben aangetroffen. Een medewerkster betrapte hem toen hij rond zes uur met de vrouw het terrein wilde verlaten. Volgens zijn raadsman om haar thuis te verfrissen en ergens iets te drinken. "Hij kwam er dagelijks en hij zou haar gewoon weer terugbrengen." Van N. werd gesommeerd het terrein te verlaten. Dat leidde tot een handgemeen met twee personeelsleden van wie hij er een raakte met het zakmes.

BespreekbaarProteion wil geen vragen over de verzorging van Van N.’s partner beantwoorden; de instelling gaat niet in op individuele gevallen. Een woordvoerder zegt wel dat "ongenoegen altijd bespreekbaar is. Het gebruik van geweld is volstrekt onacceptabel. Dit excessieve incident heeft grote indruk gemaakt op al onze medewerkers."

Advocaat Frank Dronkers gaat de rechtbank dinsdag vragen om de man zijn vrijheid onder voorwaarden terug te geven. "Hij was destijds opgefokt. Zij kreeg in zijn ogen niet de zorg die ze verdiende. Dat hij niet weet hoe het nu met haar gaat, doet hem pijn. Natuurlijk heeft hij spijt."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal