Eindhovense gokmiljonairs wasten mogelijk 100 miljoen euro wit

Foto ter illustratie.© ANP

Bijna vijf jaar na hun aanhouding begint maandag het marathonproces over het vergane gokimperium van Michel G. (37) uit Geldrop en Stijn F. (40) uit Eindhoven. In totaal zeventien verdachten en veertien bedrijven staan terecht.

AD/Mark Wijdeven

De rechtbank in Den Bosch heeft voor de megazaak 24 zittingsdagen gepland. Als alles volgens plan verloopt, krijgen de verdachten op 20 december een vonnis.

In oktober 2013 arresteerde de politie de drie jonge miljonairs Stijn F., Michel G. en zijn broer Maurice G. plus hun financieel adviseur Guus de L. uit Turnhout. Later pakt de politie nog een Noord-Hollandse advocate op die in de criminele organisatie zou fungeren als consigliere, raadgever van een maffiabaas. De aanklager denkt dat ze contracten vervalste en de 'fopstructuur' van het gokimperium heeft opgezet.

Het Openbaar Ministerie schat dat in zes jaar tijd 110 miljoen euro werd omgezet. De totale winst voor de drie hoofdverdachten is geschat op 50 miljoen euro.

Villa met butlerMet de opbrengst van hun online gokspellen bereikte het drietal in het jaar van hun arrestatie nog de top 100 van jonge miljonairs van zakenblad Quote. Met een geschat vermogen van 11 miljoen euro was de hoogste notering op plaats 34 voor Stijn F.. De verdachten leefden in kapitale villa's, reden peperdure bolides en één van hen liet zich thuis bedienen door een butler.

Aan de weelde en het succes is door het onderzoek van het Openbaar Ministerie een eind gemaakt. De drukbezochte goksites van de verdachten zijn na de invallen en arrestaties uit de lucht gehaald en het gokimperium is in elkaar gezakt. Het bedrijf Bubble Group van Stijn F. is failliet.

ManipulatieDe aanklager zegt dat de gokbedrijven zich op de Nederlandse markt richtten terwijl het aanbieden van online gokspellen destijds nog illegaal was. De gedoogcriteria werden niet nageleefd, er werd niet gecontroleerd op minderjarige spelers, er was geen aandacht voor gokverslaving en er werd geen kansspelbelasting betaald. Bovendien werden de uitkomsten van de spelletjes gemanipuleerd, de kans op winst bedot. Fraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie zijn de belangrijkste beschuldigingen.

Als vanaf 16 oktober de verdediging aan bod komt, is de hoofdmoot van het verweer van Stijn F. ook al bekend. Zijn succesvolle bedrijf is volgens hem onnodig te gronde gericht. Hij ontkent dat gokkers zijn opgelicht. Zijn advocaat Jules van Wijk meent dat het gaat om een zaak voor de Kansspelautoriteit en niet voor de strafrechter.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal