Na vertrek SP-lid nog slechts één vrouw in Gennepse gemeenteraad

Anke Sonnemans tijdens de verkiezingen.© Theo Peeters

Het is nog net geen hengstenbal in de Gennepse gemeenteraad. Maar het scheelt niet veel. Door het vertrek van Dolinda Wijnhoven-Franken bij de SP - vanwege haar gezondheid - en haar vervanging door SP'er Fake Mulder blijft Anke Sonnemans van D66 als enige vrouw in de raad over.

DG/Hai Voeten

Tijdens de gemeenteraad van 24 september wordt Mulder als nieuw raadslid benoemd door de gemeenteraad. Vanaf dat moment heeft de SP weer een volledig mannelijke fractie (4 man). Net als het CDA (5 man), VVD (3 man) en PvdA (2 man). D66 bestaat uit drie raadsleden waarvan Anke Sonnemans de fractievoorzitter is.

HaantjesgedragSonnemans: "Er zitten veel te weinig vrouwen in de Gennepse raad. Ik vind het echt schandalig. Dat heeft alles te maken met dat haantjesgedrag van mannen. Vrouwen zijn toch bescheidener. Als het erop aankomt willen ze allemaal zo hoog mogelijk op de kandidatenlijst staan."Hoewel ze het serieus een probleem vindt, benadert ze haar eigen positie met humor. "Ik ga zeker in de gemeenteraad zeggen dat de mannen goed naar mij moeten luisteren. Ik vertegenwoordig alle vrouwen van Gennep. Dus mijn stem telt voor acht. Ik kan die haantjes allemaal aan."

Tijdens de raadsvergadering is Sonnemans niet de enige vrouw in de raadszaal. Gennep heeft ook nog één vrouwelijke wethouder: Janine van Hulsteijn. En Jacqueline Nijland is de vrouwelijke secretaris.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal