Thea (80) werd stoeprandkampioen dankzij de gymclub

Thea Hendriks (links) werd zondag Nederlands Kampioen Stoepranden in de categorie voor 75-plussers.© Mara van den Oetelaar

Thea Hendriks (80) uit Reuver werd zondag Nederlands Kampioen Stoepranden in de categorie voor 75-plussers. Het hebben van balgevoel én veel oefenen zijn volgens haar de ingrediënten voor succes.

Daan de Hulster

Thea Hendriks (80) uit Reuver had tot voor kort eigenlijk 'helemaal niks' met stoepranden. "Vroeger deden wij dat helemaal niet." Tot het balspel eerder dit jaar werd geintroduceerd bij haar vaste gymclubje in de wijk Bösdael. Het leidde tot deelname aan de voorrondes van het Nederlands Kampioenschap Stoepranden.

Hendriks en haar maatje Lies Essers (81) kwalificeerden zich voor de finalerondes in de categorie 75-plus die zondag plaatsvond in het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam.Hendriks en Essers bereidden zich zes weken lang voor door drie keer per week te trainen.

VangenHendriks overleefde de eerste drie rondes en bereikte de finale tegen een finalist van vorig jaar. Ook die wist ze te verslaan. En dus mag ze zich een jaar lang Nederlands Kampioen Stoepranden in de categorie 75-plus noemen. Hendriks noemt het heel leuk dat ze kampioen werd. Bij stoepranden is het de bedoeling een bal precies op de rand van een stoep te gooien en de bal daarna weer op te vangen.

Wat is het geheim van een goede ‘stoeprander’? "Ik denk het hebben van een beetje balgevoel", zegt Hendriks. "En veel oefenen. Zo heb ik mijn worp ontwikkeld."

Jantje BetonHet NK is een initiatief van Jantje Beton, het goede doel dat zich inzet voor meer speelruimte en speeltijd voor kinderen. Volgens de organisatie is het voor jong en oud bedoelde balspel goed voor de onderlinge contacten in een buurt.

Hendriks is in ieder geval van plan volgend jaar haar titel te verdedigen. "Tenminste, als ik fit blijf."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal