Wout Poels uit onvrede over wielervakbond CPA

© ANP

Binnen het peloton heerst onvrede over de gang van zaken bij de internationale wielervakbond CPA. Tijdens de komende WK in Innsbruck wordt een voorzittersverkiezing gehouden, waarbij de keuze is tussen de huidige preses Gianni Bugno en David Millar.

ANP

De manier van stemmen wekt irritatie bij toprenners als Geraint Thomas, Chris Froome en ook Wout Poels uit Blitterswijck, die een petitie steunen voor een andere opzet.

MachtSlechts zes landen zijn met een eigen vakbond vertegenwoordigd binnen de CPA: Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Portugal en de Verenigde Staten. De voorzitters daarvan mogen namens alle profwielrenners uit hun land stemmen, zonder dat daarbij overleg nodig is.

Frankrijk, met ruim 130 profwielrenners, Spanje (115) en Italië (90) vormen met elkaar een machtsblok dat achter Bugno staat. De Italiaan, tweevoudig wereldkampioen op de weg, weigert mee te werken aan een 'open' stemming voor alle renners. De Nederlandse Vereniging van Beroeps Wielrenners (VVBW) stapte eerder dit jaar uit protest uit de overkoepelende vakbond.

Wout4PresidentRenners uit de landen die niet vertegenwoordigd zijn in de CPA kunnen alleen stemmen als ze lijfelijk aanwezig zijn in Innsbruck. "Dit is 2018, niet 1990. Ga met je tijd mee CPA", aldus Luke Rowe, die door een polsbreuk ontbreekt bij de WK en pleit voor een digitale stemming onder alle renners. Zijn ploeggenoot Poels stelde voor een eigen vakbond op te richten. "#Wout4President" (Wout moet voorzitter worden. red), zo reageerde Rowe.

De VVBW sluit een terugkeer bij de CPA niet uit, maar alleen als alle renners dezelfde stemrechten krijgen. De Nederlanders steunen Millar.