Rutte: minister 'reserve' voor noodsituaties

Premier Mark Rutte heeft weinig maatschappelijke steun voor het kabinetsplan om de dividendbelasting af te schaffen © ANP

Bij bijvoorbeeld Prinsjesdag of een kroning ontbreekt in de toekomst mogelijk een minister. Hij of zij wordt achter de hand gehouden en moet het land kunnen besturen als er plotseling een extreme noodsituatie ontstaat.

ANP

De ministerraad zal vooraf een lid van de raad aanwijzen dat de bijeenkomst of gebeurtenis niet zal bijwonen, aldus premier Mark Rutte in zijn voorstel aan de Tweede Kamer. Ook het parlement zou een soortgelijke 'praktische voorzorgsmaatregel' kunnen overwegen.

DemocratischOp zich is er in onder meer de Grondwet veel geregeld over opvolgers en dergelijke in buitengewone omstandigheden. Het is echter de taak van het kabinet de toepassing van die noodregelingen waar mogelijk te voorkomen, en er voor te zorgen dat het land zo democratisch mogelijk verder wordt bestuurd.

Het kan dan ook wenselijk zijn dat niet de voltallige regering aanwezig is bij een bepaalde bijeenkomst of gebeurtenis waarbij eveneens de Raad van State en het parlement (bijna) geheel aanwezig zijn, aldus Rutte.

Aangewezen overlevendeOver een besluit om een bewindspersoon 'reserve' te houden, zullen in verband met de veiligheid geen nadere mededelingen worden gedaan. De premier reageert op vragen van D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller over de gang van zaken in zeer extreme noodsituaties waarbij bijvoorbeeld regering of parlement voor onbepaalde tijd niet langer kunnen functioneren.

Daarbij viel de term Designated Survivor, de 'aangewezen overlevende', naar een recente Amerikaanse televisieserie waarin vrijwel de hele Amerikaanse regering en het Congres omkwamen bij een aanslag. Sneller benadrukt het belang van een oplossing: "Juist ook in een extreme noodsituatie is het belangrijk dat het bestuur in Nederland democratisch gelegitimeerd blijft. Het is mooi dat de premier het nu met mij eens is dat de huidige regeling daarvoor tekort schiet en dat in ieder geval voor het kabinet wil repareren."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal