Looneis FNV voor 2019 op 5 procent

© iStock

FNV zet volgend jaar bij cao-onderhandelingen in op een loonsverhoging van vijf procent met een bodembedrag van honderd euro bruto per maand. Dat heeft de vakbond bekendgemaakt.

ANP

Het is de hoogste looneis in ruim dertig jaar, zei Zakaria Boufangacha tegen Radio EenVandaag. Dit jaar was de looneis nog 3,5 procent.De looneis is de eis waarmee FNV onderhandelingen voor een nieuwe cao ingaat. Meestal valt de uiteindelijke loonsverhoging in cao's lager uit.

WerkzekerheidFNV wil dat werknemers mee gaan delen in de economische groei. Verder zet de bond in op meer werkzekerheid door bijvoorbeeld tijdelijke contracten om te zetten in vaste contracten en minder flexwerkers aan te houden.

Daarnaast wil de vakbond afspraken maken over kwaliteit van werk en duurzame inzetbaarheid. Dat wil de FNV door bijvoorbeeld generatiepacten, waarbij ouderen uren inleveren die door jongere werknemers worden ingevuld, en doorbetaald partnerverlof.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal