ECB onthult nieuwe biljetten 100 en 200 euro

© EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de nieuwe, in omvang kleinere, biljetten van 100 en 200 euro gepresenteerd.

ANP

De vernieuwde groene en goudgele briefjes zijn voorzien van een speciaal smaragdgroen cijfer en een hologram met kleine eurotekens en het portret van de mythologische figuur Europa. Eerder kregen andere eurobiljetten al vergelijkbare nieuwe echtheidskenmerken.

De ECB is in 2013 begonnen met de vervanging van alle eurobiljetten, die ze beter bestand moet maken tegen namaak dan de versies die in 2002 in gebruik werden genomen. De afgelopen jaren zijn van het briefgeld van 5 euro, 10 euro, 20 euro en 50 euro al nieuwe versies geïntroduceerd.

De nieuwe biljetten van 100 en 200 euro komen op 28 mei volgend jaar in omloop. De oude coupures blijven gewoon geldig. Hiermee is de vernieuwing van het briefgeld afgerond. Het biljet van 500 euro wordt niet vervangen, omdat die wegens de populariteit bij criminelen wordt uitgefaseerd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal