Burgemeester vindt Chichewa makkelijker dan het Maastrichts

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

In een volle centrale hal van Centre Ceramique in Maastricht vond zondagmiddag het zevende stadsgesprek plaats van Sphinx Debatcentrum. Cécile Narinx, het Nederlandse mode-geweten, ging in gesprek met burgemeester Annemarie Penn - te Strake.

Laurens Bouvrie

Twee makkelijke stoelen, een staande lamp met zacht licht en een bijzettafeltje moesten in de grote hal van het Maastrichtse cultuurcentrum een huiselijk eilandje vormen. Deze setting bleek niet nodig om de twee vrouwen tot een vlot gesprek te laten komen. Een gesprek zonder grenzen kan de uitkomst genoemd worden. Met Maastricht - waarom niet - als centrum van de wereld.

Klare taalHet interview van de Maastrichtse Cécile Narinx, sinds kort stijlredacteur bij de Volkskrant, met de huidige burgemeester van de Limburgse hoofdstad leverde geen politieke vergezichten op. Wel een beeld op welke manier Annemarie Penn - te Strake haar functie uitoefent en wat ze van belang acht voor de stad waar ze eerste burger van is. Eens te meer bleek weer eens dat de van huis uit juriste van klare taal houdt. De voormalige hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket te Maastricht laat regelmatig onomwonden weten dat armoede en een ruimhartig vluchtelingenbeleid hoog op de agenda moeten staan. Dat vindt ze ook van het thema Maastricht studentenstad.

Maastrichts en ChichewaDe bevestiging van de voorkeur van Penn voor klare taal benadrukte door te stellen dat ze de nationale taal van Malawi, Chichewa, makkelijker vindt dan het Maastrichts. In Malawi vertoefde ze drie jaar met haar toenmalige echtgenoot. “Een relatief eenvoudige taal, met een heldere woordenschat. Dat past mij wel”, zegt ze tegen Narinx. Haar Hollandse taalachtergrond is te aanwezig om het mooie zangerige Maastrichts ‘lekker uit de mond te krijgen’.

Zate HermenieToch voelt ze - zo liet ze graag en veel weten aan Narinx en het publiek - zich op en top Maastrichtse. De Mestreechter Geis kan op vele manieren geleefd en tot uitdrukking gebracht worden is de stellige overtuiging van Penn. Dat doet ze bijvoorbeeld in een Zate Hermenie. En ze heeft het voorrecht een hoofdrol te spelen in de Machseuverdrach. Welke Maastrichtenaar wil dat nou niet.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal