Kabinet handhaaft beginnersrijbewijs

© iStock

Het beginnersrijbewijs blijft bestaan, hoewel het niet erg effectief is. Dat hebben ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer geschreven.

ANP

Het beginnersrijbewijs is in 2002 ingevoerd om beginnende bestuurders veiliger te laten rijden. Volgens de beginnersregeling raken jonge bestuurders hun rijbewijs kwijt als ze binnen vijf of zeven jaar na het behalen van het document twee ernstige verkeersovertredingen begaan.

TwijfelOnderzoek wees eerder uit dat de regeling niet heel goed werkt. Onderzoekers twijfelen of het een grote bijdrage levert aan de verkeersveiligheid. Desondanks blijft het beginnersrijbewijs bestaan.

Alternatieve maatregelenDe ministers vinden belangrijk dat de "selectie die door de beginnersregeling plaatsvindt blijft bestaan, ook al is het bereik beperkt". Verder wordt de regeling zoveel mogelijk verbeterd. Ook kijken ze naar alternatieve maatregelen. Daarmee komen ze dit jaar nog.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal