Van Bommel hield Iniesta op de bank tijdens CL-finale, nu hoopt hij op een stunt in Camp Nou

Mark van Bommel viert het winnen van de CL-finale tegen Arsenal© Reuters

Mark van Bommel keert met PSV morgen terug naar Barcelona, de club waarmee hij als speler de Champions League won.

ED/Wietse Dijkstra

Bij zijn presentatie op 10 juni 2005 laat Mark van Bommel zien dat hij al een woordje Catalaans spreekt. "Estic molt orgullós de jugar al FC Barcelona el proxíms anos'', zegt hij in de volle persruimte. Oftewel: "Ik ben heel trots dat ik de komende jaren voor FC Barcelona speel.'' Jaren zullen het overigens niet worden, want hoewel hij voor drie jaar heeft getekend, vertrekt hij na één seizoen alweer naar Bayern München.

Nummer 17Van Bommel, pas op zijn 28ste naar het buitenland vertrokken, is de 17de Nederlander bij Barcelona en na Ronald Koeman, Romário, Ronaldo, Phillip Cocu en Boudewijn Zenden de zesde speler die de overstap van PSV naar Camp Nou maakt. Bij zijn nieuwe club treft hij drie landgenoten: de trainers Frank Rijkaard en Henk ten Cate en collega-international Giovanni van Bronckhorst. Hij gaat spelen met nummer 17.

Het debuutDe eerste keer dat hij bij de wedstrijdselectie van Barcelona zit, thuis tegen Alaves, blijft Van Bommel negentig minuten aan de kant. Hij maakt zijn officiële debuut in de heenwedstrijd om de Spaanse Super Cup. Uit tegen Real Betis (0-3) valt hij in de 70ste minuut in voor Ludovic Giuly. In totaal speelt Van Bommel 38 wedstrijden (4 goals), waarvan 9 in de Champions League (1 goal), voor Barcelona.

Met het winnen van de Champions League beleeft Van Bommel het grootste succes uit zijn loopbaan. In de finale tegen Arsenal (2-1) in Parijs houdt hij tot verrassing van velen Andrés Iniesta op de bank. Dat zegt iets over de status van de Limburger, die overigens na een uur wordt gewisseld voor Henrik Larsson. Het is de laatste keer dat Van Bommel in actie komt voor Barcelona, de club die hij met drie prijzen – Champions League, landstitel en de Super Cup – achter zijn naam verlaat.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal