'Leraren kunnen onmogelijk alle sociale media van leerlingen volgen'

Ingrid Vogels en Jac Verstegen.© De Limburger

Het KEC heeft de stichting School en Veiligheid ingeschakeld om als buitenstaander 'over de schouder mee te kijken' bij de evaluatie van de schietpartij afgelopen vrijdag.

Gertie Driessen

"We doen al veel op preventief gebied aan veiligheid, maar we willen kijken of er verbeterpunten zijn", zegt KEC-directeur Inge Vogels, die naar aanleiding van het incident terug is gekomen van vakantie.

"Zijn onze protocollen goed? Hebben we juist gehandeld? Hadden we dingen anders kunnen doen? Hebben we signalen gemist?"

RisicoanalysesVolgens sectordirecteur Jac Verstegen van de Aloysius Stichting, een van de partners in het KEC, worden van elke leerling geregeld risicoanalyses gemaakt en is de 16-jarige nooit als een risico in het oog gesprongen. Dat de tiener op Facebook een fascinatie voor wapens en bepaalde films lijkt te hebben, is volgens de school op zich niet iets waardoor meteen alarmbellen moeten afgaan.

"Zoveel jongeren laten zich stoer uit op sociale media, zonder daar een intentie mee te hebben. Bovendien is het voor leerkrachten onmogelijk om alle sociale media waar leerlingen tegenwoordig op zitten in de gaten te houden", aldus Verstegen.

WapensHoe het mogelijk is dat een 16-jarige ’s morgens van huis kan gaan met een arsenaal aan wapens en daarmee in een busje voor speciaal onderwijs stapt, vraagt ook de school zich af. Volgens Vogels is dat 'vooral iets wat de politie moet onderzoeken'.

Vrijdagochtend loste de 16-jarige jongen uit Koningsbosch schoten bij het KEC. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag danwel poging tot het toebrengen zwaar lichamelijk letsel. Het voorarrest van de jongen is met 14 dagen verlengd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal