Leudal begroet twee bevrijders

Pastoor M. Vankan (rechts) is de initiator achter het monument en de gastheer voor de beide bevrijders die na 74 jaar weer voet op Leudalse bodem zetten.© VIA Leudal

Leudal verwelkomt zondag twee Britse bevrijders. Beide oud-strijders keren voor het eerst sinds 1944 terug in de streek waar zij vochten voor onze vrijheid.

Vera Feltges

Dit jaar is het 74 jaar geleden dat Leudal werd bevrijd, tussen 14 november en 17 november 1944.

Monument

Vorig jaar is in Baexem bij café De Staasie, gelegen aan de Stationstraat 15, op initiatief van pastoor M. Vankan een herdenkingsmonument verschenen ter ere van de Britse bevrijders. Het monument vertelt het verhaal van een omgekomen militair en tevens in het kort de geschiedenis van de bevrijding van Leudal. Zondagmiddag 23 september wordt, tijdens een kleine herdenkingsdienst waarin de beide veteranen aanwezig zijn, stilgestaan bij deze gebeurtenis. De dienst wordt geleid door pastoor M. Vankan. De herdenking start om 15.00 uur.

Dankwoord

Aansluitend aan de dienst worden de veteranen in gepaste stijl vervoerd in WO II-Jeeps naar het kerkplein in Baexem waar ze toegesproken worden door burgemeester Verhoeven. Hij spreekt namens de gemeente een dankwoord en zet vervolgens de beide veteranen in het zonnetje. Aansluitend is er een kort moment van ontmoeting om beide heren persoonlijk de hand te drukken. Rond de klok van 16.00 uur zullen ze weer vertrekken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal