Ex-No Surrender baas klaagt over 'tussentijdse vakantie' in gevangenis Vught

© ANP

Voormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers (53) is nog steeds boos over zijn overplaatsing naar de zwaarbewaakte gevangenis te Vught. Justitie bracht hem daar eerder deze maand spoorslags heen vanuit Leeuwarden, omdat hij zou willen uitbreken.

AD

Dat bleek vandaag voor de rechtbank in Groningen, die besliste dat de motorbaas gewoon in voorlopige hechtenis blijft. Dat zit Emmenaar Kuipers al sinds zijn arrestatie december vorig jaar. Hij wordt verdacht van onder meer afpersing en het leiden van een criminele organisatie.Kuipers werd begin september ineens overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis van Vught na een anonieme melding dat er uitbraakplannen waren. Hij werd in allerijl overgebracht van de gevangenis in Leeuwarden naar de afdeling BPG (Beheersproblematische Gedetineerden) in Vught na de anonieme tip. Binnen twee weken werden de extra maatregelen toch weer opgeheven en werd Kuipers teruggeplaatst in een normaal regime.

Nul op rekestHoewel de zitting vandaag niet over dit onderwerp ging, wilde Kuipers toch graag zijn ongenoegen kenbaar maken. Hij noemde het ironisch een 'tussentijdse vakantie'. "k ben daar geplaatst om niks."Kuipers vroeg al vier keer via zijn advocaat om weer op vrije voeten te komen, tot nu toe steeds tevergeefs. Op 23 augustus oordeelde de rechtbank Groningen dat hij gewoon vast blijft zitten. In juni kreeg de ex-motorbaas van No Surrender eveneens nul op het rekest. Kuipers' advocaat Roy van der Wal wijst er op dat verdachten als Klaas Otto en Rico R. wél uit voorlopige hechtenis zijn en stelt dat dit voor zijn cliënt ook moet gelden. Nieuwe redenEen belangrijke nieuwe reden daarvoor is volgens Van der Wal dat tijdens de zitting bleek dat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Kuipers en zijn medeverdachten nog minstens een half jaar kan duren. Het verhoren van getuigen vergt langer dan gedacht.Naast Kuipers zit verder Theo ten V. nog vast. Zijn advocaat Umut Ural wil eveneens dat Ten V. vrij komt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal