Alleen maar fruit eten is desastreus: 'Begin er niet aan'

Simon en Tina wijken twee maal per jaar van hun dieet af, dan trakteren ze zichzelf op een etentje in een veganistisch restaurant dat enkel rauwe voeding serveert. Een biefstuk zit er ook daar zeker niet in, maar enkele granen en groenten misschien wel.© Tina Stokolska

Niets anders dan fruit eten is desastreus. Deskundigen raden met klem af om het voorbeeld van de Vlaamse Simon Beun (26) en de Poolse Tina Stoklosa (39) te volgen. Het koppel eet al drie jaar lang kilo’s bananen, meloenen en alle andere soorten vruchten. "Daar leef je niet lang op.”

AD/Simone van Zwienen

Het stel, dat de wereld rond reist op zoek naar nieuwe vruchten om hun menu mee uit te breiden, hoopt zoveel mogelijk mensen van hun bijzondere levensstijl te overtuigen en ziet zelf alleen maar voordelen. Zo viel interieurarchitecte Tina 39 kilo af, voelt ze zich na het eten van dertig bananen op een dag een ‘beetje high’ en zou het helpen om depressies, chronische ziektes en kanker te genezen. Daarnaast hoef je als fruitariër volgens het koppel nooit je tanden te poetsen. EiwittentekortWetenschappelijk bewijs voor de vele voordelen die het koppel opsomt is er echter niet. Kees de Graaf (hoogleraar Sensoriek en eetgedrag aan de universiteit van Wageningen) kan niet anders dan concluderen dat honderd procent fruit eten heel ongezond is. "Daar leef je niet lang op. Je krijgt onder meer een eiwittentekort, waardoor je spieren afbreken. Fruit bestaat bijna helemaal uit koolhydraten, een vorm van suiker. Daar zitten geen vetten of eiwitten in. Die mis je dan, dat kan al snel desastreus zijn. Ook moet je best veel fruit eten om je energielevel op peil te houden.”VerzadigdHoewel fruit vol suikers zit, snapt De Graaf wel dat Tina van haar overgewicht afkwam. "Suiker maakt niet per se dik. Probeer maar eens een kilo appels te eten. Dat is gewoon moeilijk. Of een kilo druiven. Na een pond wordt het een lijdensweg om de rest naar binnen te werken. Je raakt al snel verzadigd, maar je krijgt er niet veel energie van.” Dat de op Bali wonende Poolse claimt dat ze ‘high’ wordt van alleen maar fruit eten, draagt volgens De Graaf nou niet bepaald bij aan een goede gezondheid.Variatie nodigHij raadt het af om je bruine boterham met kaas in te ruilen voor een tros bananen. "Je hebt gewoon variatie nodig. Wie alleen maar vanille shakes drinkt, valt ook af. Omdat de shakes je neus uitkomen. Je hebt niet voor niks behoefte aan variatie. Variatie aan keuze zorgt voor een verscheidenheid aan voedingstoffen."

GevaarlijkVolgens het Voedingscentrum begeven Simon en Tina zich op glad ijs. "Ze beweren dat fruit kanker kan genezen, maar dat kan je niet bewijzen zonder grondig wetenschappelijk onderzoek", legt woordvoerder Jasper de Vries uit. Bij het voedingsinstituut in Den Haag hebben ze dagelijks te maken met dit soort verhalen. "Zoals dat alleen maar fruit eten gezond zou zijn of dat je honderd wordt door elke dag citroensap te drinken. Dat zijn gevaarlijke claims."Schijf van VijfStaar je niet blind op een enkel product en kijk uit met diëten waarvoor je iets wel of helemaal niet moet eten, waarschuwt het Voedingscentrum. "Na een jaar of twee jaar kun je tekorten krijgen en bijvoorbeeld last van vermoeidheid. Hoe snel dit gebeurt, is per persoon verschillend. Maar over het algemeen geldt: hoe langer je eenzijdig eet hoe groter de kans op tekorten. Je hebt producten uit elk vak van de Schijf van Vijf nodig voor een gezonde evenwichtige voeding. Dertig bananen op een dag eten, zoals Tina doet, is dan ook geen aanrader."

B12Schrijfster, atleet en expert Janneke van der Meulen (31) uit Amsterdam zweert bij het eten van héél veel fruit. Als ontbijt, lunch en vaak bij het avondeten. "Maar ik vul dat om gezondheidsredenen wel aan met biologisch bladgroen, kruiden, zeewier, kiemen, noten, zaden en pitten. Ook slik ik B12 supplementen en ben ik veel in de zon. In fruit zitten niet alle voedingsstoffen, dat moet je echt aanvullen anders mis je dingen.”Darmen gezonderVeel meer fruit eten zou ze iedereen in ieder geval wel willen adviseren. "Het is één van de slimste dingen die je kunt doen voor je eigen gezondheid, de dieren en de wereld. Het is super gezond. Je gezondheid maakt gigantische sprongen. Als je alleen al elke dag ontbijt met veel fruit, worden je darmen gezonder en krijg je veel meer energie. Ik ken zelfs iemand die binnen no time tien kilo afviel, alleen maar door zijn ontbijt te vervangen door heel veel fruit en dieren uit het menu te schrappen."VerschilEen kilo appels krijgt ook Van der Meulen, die al zestien jaar bezig is met haar levensstijl, niet weg. "Zoiets moet je rustig opbouwen en niet van de één op de andere dag doen." Ze vervolgt: "Grote meta-analyses concludeerden dat mensen die veel fruit eten het langst en gelukkigst leven. Maar het verschil zit hem wel in of je alleen maar fruit eet of heel veel", aldus Janneke.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal